Aangepast

Moskee Roosendaal verontwaardigd over brief commando's

Het bestuur van de moskee in Roosendaal is verbaasd over een brief die is gestuurd door vijftien leden van het Korps Commandotroepen. De militairen zeggen de oproepen tot gebed van de moskee, die in de buurt staat, niet langer te kunnen aanhoren. Ze hebben daarom een advocaat in de arm genomen.

"De militairen staan constant onder hoogspanning tijdens een missie, terug op de kazerne willen ze tot rust komen. En de geluiden uit de moskee roepen bewust en onbewust negatieve associaties op", vertelt advocaat Michael Ruperti.

Moskee Roosendaal verontwaardigd over brief commando's

Bespieden

Naast de geluidsoverlast hebben de commando's het gevoel dat ze bespied kunnen worden vanuit de moskee. "Vanaf het dak en de minaret is er zicht op de kazerne. Dat willen ze niet. Het zijn commando's die in uiterste geheimhouding moeten opereren."

In een brief aan het moskeebestuur vraagt de advocaat om maatregelen tegen het uitzicht en om af te zien van de wekelijkse oproep tot het vrijdaggebed.

De afgelopen vier maanden is er geen oproep tot gebed geweest.

Mohamed Amezian, voorzitter van de moskee

Maar volgens Mohamed Amezian, voorzitter van de moskee, is er al een tijd geen oproep tot gebed geweest. "We hebben het recht om dat te doen, maar hebben dat de afgelopen vier maanden niet gedaan. Dus ik weet niet waar ze het over hebben."

Amezian reageert verontwaardigd op de brief die hij van Ruperti kreeg. "Dat er mogelijk spionage is, verbaast mij echt. Er kan niemand op het dak van de moskee, geen bestuursleden laat staan vreemden. Onderhoudsmensen zijn de enigen die daar komen. En dat zijn blanke Nederlandse aannemers."

Ook zijn de ramen van de minaret geblindeerd waardoor het niet mogelijk is om op het kazerneterrein te kijken.

De ramen van de minaret zijn geblindeerd

Amezian kan zich voorstellen dat militairen met trauma's terugkomen van missies. "Daarvoor moeten ze coaching en begeleiding krijgen van hun baas. Maar om dat te linken aan een moskee, aan een geluid dat niet bestaat en aan mensen die niet op een dak klimmen, is onzin."

De voorzitter hoopt dat de commando's een keer langskomen. "Als er zorgen zijn dan willen we daarover praten. Maar wij wisten van niets. Er staan geen hekken rond de moskee, wij staan letterlijk open voor iedereen, voor gesprekken en rondleidingen. De uitnodiging staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl