-
Aangepast

Extra: hoe gaat het met Nederland - 8 jaar na de crisis?

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

September 2008 wordt Nederland door een mondiale financiële crisis geraakt. Na het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers komen banken wereldwijd in de problemen. De crisis raakt de hele economie en Nederland belandt in een recessie.

Acht jaar later groeit de economie weer een klein beetje. Nieuwsuur besteedde de afgelopen jaren aandacht aan diverse effecten van de crisis. De meest opvallende zetten we op een rijtje.

Werkloosheid sinds crisis bijna verdubbeld

De afgelopen maanden blijft de werkloosheid dalen. Toch zijn er nog ruim anderhalf keer zoveel werklozen dan voor de crisis. In 2008 waren er 318.000 werklozen. Augustus dit jaar zijn het er 512.000.

Vooral 50-plussers worden hard getroffen. De werkloosheid onder ouderen ligt flink boven het gemiddelde. Aanpak van die ouderenwerkloosheid is niet altijd even effectief, zo concludeert de Algemene Rekenkamer dit jaar.

Rekenkamer: aanpak ouderenwerkloosheid weinig effectief

Wel werk, maar toch onder de armoedegrens

De helft van alle Nederlanders die onder de armoedegrens leeft, heeft wél werk. Bijna 600.000 Nederlanders behoren tot de groeiende groep werkende armen. "Werk is geen garantie meer voor niet arm zijn", aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau.

'Werk is geen garantie meer om niet arm te zijn'

Een op de tien huishoudens heeft nu een laag inkomen. Voor de crisis waren dat er minder: zo’n een op de dertien.

Huishoudens met een (langdurig) laag inkomen

Enorme groei aantal daklozen

Afgelopen zes jaar kwamen er zo'n 13.000 daklozen bij. In totaal zijn er in 2015 zo'n 31.000. Dit betreft geregistreerde daklozen. Volgens de Federatie Opvang komt het zowel door de bezuinigingen in de geestelijk gezondheidszorg, als door de financiële crisis.

Forse groei aantal daklozen in Nederland

Toename vermogensongelijkheid

De rijken worden rijker en de armen worden armer, dat concludeerde de WRR in 2014. De rijkste 10 procent van Nederland bezit dan zo'n 61 procent van het vermogen in Nederland. De onderste 60 procent bezit 1 procent van het totale vermogen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat sinds de crisis het aantal huishoudens met schulden enorm is toegenomen. In 2006 was dat nog geen 6 procent van de huishoudens. In 2014 is dat bijna 15 procent.

Kloof tussen arm en rijk groeit

Huizenmarkt

De Nederlandse huizenmarkt trekt langzaam weer aan. Na de crisis kelderde de huizenprijzen. Maar die beginnen weer te herstellen. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. Zo blijven de huizenprijzen in Twente dalen, terwijl de markt in Amsterdam juist oververhit is.

Tweedeling op huizenmarkt: Amsterdam vs. Twente

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl