Tweedeling op huizenmarkt: Amsterdam vs. Twente

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

De Nederlandse huizenmarkt trekt aan, maar de verschillen tussen de regio's zijn groot. Zo blijven de huizenprijzen in bijvoorbeeld Twente dalen, terwijl de markt in Amsterdam juist oververhit is.

Het afgelopen half jaar daalde de vraagprijs in de regio Twente met 3000 euro, terwijl in Amsterdam in dezelfde periode de gemiddelde prijs met 35.000 euro steeg. Ook wordt in de hoofdstad bij veertig procent van de huizen boven de vraagprijs geboden, tegen zeven procent in heel Nederland.

Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom van de ING, worden deze verschillen de komende tijd alleen maar groter. "Aan de randen van het land is relatief veel vergrijzing. Daar komen geen kopers meer bij. Ook willen mensen van de babyboomgeneratie die daar wonen straks van hun grote huizen af en kleiner wonen."

Jeannette Speijer is makelaar in de buurt van Almelo. "Er staan hier echt duizenden huizen te koop. Het aanbod is enorm, en de concurrentie ook. Als het aanbod zo blijft, dan is het een probleem dat zeker nog een tijd voortduurt."

Een van die huizen is van Ellen Tijdhof in Aadorp. Haar huis staat sinds oktober te koop, maar biedingen heeft ze nog niet ontvangen. Daarom doet ze nu mee met de Open Huizen Dag. "Het is hier moeilijk. Verderop staat een huis al ruim drie jaar te koop."

Tweedeling op huizenmarkt: Amsterdam vs. Twente

In de driehoek Amsterdam-Leiden-Utrecht, en dan met name in Amsterdam, ontstaat er juist een tekort aan huizen. Het NVM meldde begin deze maand dat de overspannen woningmarkt in Amsterdam aan het 'droogkoken' is.

De vraag is enorm, zegt econoom Blom. "Daarnaast drijven de hoge huren en de bevolkingsgroei de prijzen verder op. Verder speelt Airbnb steeds meer een rol, blijkt uit nieuwe berekeningen van ING."

Amsterdamse huizeneigenaren kunnen gemiddeld 350 euro per maand bijverdienen door hun huis te verhuren. Hierdoor kan iemand een hogere hypotheek betalen. "Het huis wordt steeds meer gebruikt als productiemiddel", zegt Blom.

Bij de eerste bezichtiging zijn ruim 500 mensen komen kijken.

Sander Siegerma, makelaar

De keerzijde van de stijgende prijzen wordt steeds meer zichtbaar. Vooral starters en alleenstaanden kunnen moeilijker een huis kopen. Dat is in Amsterdam-Oost goed te zien bij de verkoop van een voormalige sociale huurwoning. Honderden mensen zijn afgekomen op de bezichtiging.

"Er staan hier negen woningen te koop. Bij de eerste bezichtiging een paar dagen geleden zijn er al ruim vijfhonderd mensen geweest, ondanks de stromende regen", vertelt makelaar Sander Siegerma. "We hebben al tientallen biedingen binnen, allemaal boven de vraagprijs."

Een vader die voor zijn dochter op zoek is, snapt er niets van. "Bij ons op de Veluwe kan je voor deze prijs een hele bungalow kopen. Ik zeg ook, kom toch lekker terug naar de Veluwe. Maar dat wil ze niet, hier heeft ze haar werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl