NOS Nieuws

Huizenmarkt blijft op dreef

Er zijn in het eerste kwartaal meer woningen verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ook zijn de prijzen gestegen.

De verschillen tussen de regio's blijven groot, zegt de NVM. In de driehoek Amsterdam-Leiden-Utrecht en de stad Groningen is de markt volgens de makelaarsorganisatie oververhit.

Het doorzetten van het stevige herstel noemt de NVM licht verrassend, want na het uitstekende jaar 2015 werd rekening gehouden met een afvlakking.

In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden bijna 35.000 huizen van eigenaar, 20 procent meer dan een jaar geleden. De gemiddelde transactieprijs was 225.000 euro, een stijging van 5,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat is nog wel altijd 9 procent onder het gemiddelde van voor de crisis in 2008.

De markt is in Amsterdam aan het droogkoken.

Voorzitter Ger Hukker van de NVM.

In regio's met een krappe woningmarkt stijgen de prijzen veel sterker, met Amsterdam als uitschieter. De prijzen gingen hier meer dan 20 procent omhoog, terwijl het aantal transacties met 2 procent daalde. "De markt is hier aan het droogkoken", zegt de NVM.

Regio's waar de huizenprijzen daalden zijn Zuid-Limburg, het noordoosten van Noord-Brabant, de kop van Noord-Holland, Texel, en noordwest-Groningen. "De consument betaalt steeds meer voor wonen in oude stadscentra", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Het herstel van de huizenmarkt is in het hele land te merken

Vooral jongeren en alleenstaanden kunnen steeds moeilijker een huis betalen door de oplopende prijzen en strengere leenvoorwaarden. De makelaars zien dat de doorstroming stagneert. Uit een enquête blijkt dat veel 55-plussers bijvoorbeeld blijven zitten en niet langer de stap zetten naar een nieuwe koopwoning. Ruim driekwart geeft aan dat met wat aanpassingen de huidige woning geschikt is om langer zelfstandig en comfortabel te wonen. Strengere regelgeving rond hypotheken zoals verplichte aflossing zet vooral voor ouderen een rem op de verhuisbereidheid.

De gemiddelde tijd dat een woning te koop staat, is gedaald naar 3,5 maand. Dat is een halve maand korter dan een jaar geleden. Tijdens het dieptepunt van de huizencrisis in 2012 en 2013 was dat 5,5 maand. In Amsterdam ligt de verkooptijd op gemiddeld slechts 29 dagen.

Het zijn mooie cijfers, maar de keerzijde wordt steeds meer zichtbaar.

NVM-voorzitter Ger Hukker.

Huizenkopers hebben minder keuze. Bij de NVM-makelaars stonden halverwege het eerste kwartaal 117.256 woningen te koop, 17 procent minder dan een jaar geleden. In de jaren 2012 en 2013 waren dat er 170.000. In de crisisjaren konden kopers kiezen uit 25 tot 30 woningen, nu zijn dat er nog maar tien.

"Het zijn mooie cijfers, maar de keerzijde wordt steeds meer zichtbaar". zegt Hukker. Zoals de haperende doorstroming, voorzichtigheid bij consumenten en gebrek aan nieuw aanbod van koop- en huurwoningen. Dat is eigenlijk vreemd bij het prijsniveau, de absurd lage hypotheekrente en het toegenomen consumentenvertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl