Verdeeldheid over de nieuwe donorwet

time icon Aangepast
ANP

Als het aan de Tweede Kamer ligt is iedereen die daar geen bezwaar tegen maakt, straks automatisch orgaandonor. De voorstanders hopen op een toename van donororganen, die levensreddende transplantaties mogelijk maken. Maar de mogelijke wetswijziging stuit ook op bezwaren. 

"Mensen moeten nu moeite doen om aan te geven dat ze geen donor zijn", zegt ethicus en oud-VVD-senator Heleen Dupuis. "Ik ben zelf ook donor, maar daar heb ik zelf bewust voor gekozen." In het nieuwe systeem kunnen mensen ook door "slordigheid" donor worden, stelt Dupuis. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Verdeeldheid over de nieuwe donorwet

Hoe werkt het nieuwe donorsysteem?

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder wordt straks meerdere keren gevraagd of ze donor willen worden. Wie niet reageert, wordt automatisch donor en krijgt een aantekening van 'geen bezwaar'. Degene die het betreft, wordt daarvan op de hoogte gebracht. Op elk moment kan iemand aangeven dat hij of zij toch geen donor wil zijn.

Tegen de verwachting in werd het wetsvoorstel gisteren aangenomen door de Tweede Kamer. Dat gebeurde wel met de kleinst mogelijke meerderheid: 75 tegen 74 stemmen. D66-Kamerlid en initiatiefneemster Pia Dijkstra reageerde geëmotioneerd op de uitslag van de stemming. Ze zei dat ze blij is met de meerderheid, omdat ze denkt aan de patiënten op de wachtlijsten.

Later op de dag werd duidelijk dat Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren te laat was om zijn tegenstem te kunnen laten horen. Was hij op tijd geweest, dan zou het voorstel zijn verworpen vanwege de stakende stemmen (75-75). 

Te ingewikkeld

Voordat het wetsvoorstel werd aangenomen, klonk er al veel kritiek. Tegenstanders vinden het plan een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht. Sommigen zijn bang dat mensen de kwestie te ingewikkeld vinden om een afgewogen keuze te maken. Of dat bijvoorbeeld analfabeten orgaandonor worden zonder zich daar bewust van te zijn.

Om tegemoet te komen aan de kritiek had D66 het oorspronkelijke plan op een paar punten aangepast. Zo blijft zichtbaar of mensen actief ja hebben gezegd. Als ze niet hebben gereageerd, komt bij hun naam "geen bezwaar" te staan.

Dijkstra benadrukte gisteren dat het een misverstand is dat ze iedereen orgaandonor zou willen maken, maar ze wil dat mensen vastleggen wat ze willen. Ze zegt altijd met het wetsvoorstel bezig te zijn geweest vanuit de gedachte om patiënten te helpen.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame