ANP
Aangepast

Verdeeldheid over de nieuwe donorwet

Als het aan de Tweede Kamer ligt is iedereen die daar geen bezwaar tegen maakt, straks automatisch orgaandonor. De voorstanders hopen op een toename van donororganen, die levensreddende transplantaties mogelijk maken. Maar de mogelijke wetswijziging stuit ook op bezwaren.

"Mensen moeten nu moeite doen om aan te geven dat ze geen donor zijn", zegt ethicus en oud-VVD-senator Heleen Dupuis. "Ik ben zelf ook donor, maar daar heb ik zelf bewust voor gekozen." In het nieuwe systeem kunnen mensen ook door "slordigheid" donor worden, stelt Dupuis.

Verdeeldheid over de nieuwe donorwet

Tegen de verwachting in werd het wetsvoorstel gisteren aangenomen door de Tweede Kamer. Dat gebeurde wel met de kleinst mogelijke meerderheid: 75 tegen 74 stemmen. D66-Kamerlid en initiatiefneemster Pia Dijkstra reageerde geëmotioneerd op de uitslag van de stemming. Ze zei dat ze blij is met de meerderheid, omdat ze denkt aan de patiënten op de wachtlijsten.

Later op de dag werd duidelijk dat Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren te laat was om zijn tegenstem te kunnen laten horen. Was hij op tijd geweest, dan zou het voorstel zijn verworpen vanwege de stakende stemmen (75-75).

Te ingewikkeld

Voordat het wetsvoorstel werd aangenomen, klonk er al veel kritiek. Tegenstanders vinden het plan een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht. Sommigen zijn bang dat mensen de kwestie te ingewikkeld vinden om een afgewogen keuze te maken. Of dat bijvoorbeeld analfabeten orgaandonor worden zonder zich daar bewust van te zijn.

Om tegemoet te komen aan de kritiek had D66 het oorspronkelijke plan op een paar punten aangepast. Zo blijft zichtbaar of mensen actief ja hebben gezegd. Als ze niet hebben gereageerd, komt bij hun naam "geen bezwaar" te staan.

Dijkstra benadrukte gisteren dat het een misverstand is dat ze iedereen orgaandonor zou willen maken, maar ze wil dat mensen vastleggen wat ze willen. Ze zegt altijd met het wetsvoorstel bezig te zijn geweest vanuit de gedachte om patiënten te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl