Het Britse Lagerhuis debatteerde vandaag over een tweede brexit-referendum. Het parlement was daartoe verplicht nadat ruim vier miljoen Britten daar een petitie voor ondertekenden, maar heeft niet de macht om nieuw referendum uit te roepen.
Het initiatief daarvoor moet worden genomen door het het kabinet. En premier Theresa May heeft al eerder aangegeven dat de uitslag van het referendum moet worden gerespecteerd. Op 23 juni stemden 52 procent van de Britten voor een brexit.
Ook brexit-minister David Davis benadrukte vandaag opnieuw in het debat dat Groot-Brittannië de EU zal verlaten. Hij beloofde dat het Britse vertrek niet zal worden vertraagd en dat er geen tweede referendum komt.
May probeerde vandaag bij de G20-top in China de wereld ervan te overtuigen dat Groot-Brittannië nog steeds een betrouwbare handelspartner is.
Daarnaast liet ze weten dat ze tegen de invoering van een puntensysteem is, zoals in Australië, waarbij immigranten alleen in Groot-Brittannië mogen blijven als ze kunnen bijdragen aan de economie in het land.
Uitgesproken brexiteers Boris Johnson en Nigel Farage pleiten juist voor de invoering zo'n puntensysteem. Immigratie was een groot thema in de brexit-campagne. Veel Britten zien de toestroom van Oost-Europeanen als een groot probleem.
May wil immigratie naar het Verenigd Koninkrijk wel aan banden leggen, maar zet vraagtekens bij de effectiviteit van het puntensysteem. Hoe ze dat dan wil gaan doen, is nog niet duidelijk.
Nigel Farage, voormalig UKIP-leider, waarschuwt voor de "woede" van het Britse volk. "May is terughoudend om artikel 50 in gang te zetten en wijst nu een puntensysteem af waar veel mensen voor hebben gestemd. Het lijkt erop dat ze terugkrabbelt."
Het proces om de EU te verlaten, begint pas als de Britse regering artikel 50 in werking stelt. Dat gebeurt niet voor het einde van dit jaar. Voor de gecompliceerde onderhandelingen met de EU staan twee jaar, maar mogelijk is die periode te kort.