Brexit-minister David Davis
NOS Nieuws

Britse regering: geen vertraging bij brexit

Het Verenigd Koninkrijk zal zonder uitstel de Europese Unie verlaten en zijn soevereiniteit herstellen. Minister David Davis, die is belast met de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU, heeft dat in het Lagerhuis verklaard. Een tweede referendum over het EU-lidmaatschap sluit de regering-May uit.

Volgens Davis hebben de meeste tegenstanders van een brexit zich inmiddels bij de uitslag van het referendum in juni neergelegd.

De Britten willen in de onderhandelingen een zo soepel mogelijke handelsrelatie met EU zien te bereiken. Davis zei dat een land geen EU-lid hoeft te zijn om toegang te hebben tot de Europese interne markt. Naar zijn mening sluit een volkomen zelfstandige Britse immigratie-politiek goede handelsbetrekkingen met Europa niet uit. Volgens EU-functionarissen moeten de Britten de vrijheid van beweging binnen de interne markt erkennen als ze toegang tot die markt willen houden.

Geen datum

Over de datum voor een officieel Brits verzoek tot uittreding uit de unie liet Davis zich niet uit. Hij zei daarover dat dat zo snel mogelijk zal gebeuren, maar dat hij zich bij de voorbereidingen niet laat opjagen. Het Verenigd Koninkrijk moet de artikel 50-procedure in werking stellen. Over de duur van de onderhandelingen over uittreding staat ook nog niets vast.

Davis gaf in het Lagerhuis toe dat het hard werken zal worden om tot een "dynamische, constructieve en gezonde" handelsrelatie met de Europese Unie te komen. Hij zei dat hij alle opties openhoudt over de toekomstige relatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl