Een huisarts schrijft een recept uit

Beroepsgeheim doorbreken bij patiënt met terreurplannen?

In Duitsland wil de CDU in gesprek gaan met artsen over de vraag wanneer het medisch beroepsgeheim doorbroken mag worden in de strijd tegen terreur. Eerder deze week werd nog gesproken over het inperken van het beroepsgeheim, maar dat zien Duitse artsen niet zitten. Ook Nederlandse artsen wijzen dat idee af.

"De wetenschap dat artsen vertrouwelijk omgaan met de patiënteninformatie is de ultieme waarborg dat mensen, bijvoorbeeld met psychische problemen, zich vrij voelen zich tot een arts te wenden", schrijft artsenfederatie KNMG in een artikel op zijn website. Zonder beroepsgeheim vertellen patiënten de arts misschien niet alles.

Beroepsgeheim doorbreken bij patiënt met terreurplannen?

In Nederland is het bij wet geregeld dat artsen hun beroepsgeheim in uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden mogen doorbreken. Er bestaat momenteel geen meldplicht in het geval van terreurplannen. Zo'n verplichting schiet volgens de artsenfederatie zijn doel voorbij. "De arts wordt dan een soort verlengstuk van justitie."

Als je als arts echt concrete aanwijzingen hebt dat iemand anderen wil meenemen in de dood, dan heb je een morele plicht.

Damiaan ​Denys, psychiater

Damiaan Denys, psychiater bij het AMC, vindt dat het medisch beroepsgeheim in bepaalde gevallen kan worden doorbroken. "Een arts is niet verantwoordelijk voor de veiligheid, maar is natuurlijk ook niet alleen maar arts maar ook een persoon, die onderdeel is van de gemeenschap. Als je echt concrete aanwijzingen hebt dat iemand anderen wil meenemen in de dood, dan heb je ook een morele plicht."

Tegelijkertijd is het niet zo simpel in de praktijk. "Soms is het erg moeilijk in te schatten bij psychiatrisch patiënten wat waar en niet waar is. Als er iets aan de hand lijkt te zijn, wil dat niet zo zeggen dat het zo is."

Acuut risico

Het kabinet bekijkt of de regels voor het medisch beroepsgeheim van artsen aangepast moeten worden. "Ik heb goede nota genomen van de opmerkingen van mijn collega in Duitsland en ben aan het bestuderen of dat ook voor Nederland consequenties moet hebben", zegt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Hij benadrukt dat er op dit moment in Nederland een goede regeling is. "Namelijk dat artsen er melding van doen als ze weten dat mensen acuut risico lopen. Ik heb geen informatie dat dat in Nederland een probleem zou zijn. Maar ik ben aan het bestuderen of wij wijzigingen in het bestaande systeem moeten aanbrengen."

Van der Steur bestudeert Duits voorstel beroepsgeheim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl