WikiLeaks-oprichter Julian Assange in 2014

Assange belooft nieuwe onthullingen over Clinton

De klokkenluiderssite WikiLeaks gaat de komende tijd nog veel meer vertrouwelijke informatie over de campagne van Hillary Clinton naar buiten brengen. Dat zegt WikiLeaks-oprichter Julian Assange in een interview met Nieuwsuur.

"We hebben belangrijke informatie over de campagne van Hillary Clinton, de Clinton Foundation en het Democratisch Nationaal Comité. Dat gaan we de komende weken in delen naar buiten brengen."

Eind vorige maand onthulde de klokkenluiderssite al 19.000 e-mails waaruit bleek dat de partijleiding van de Democratische partij systematisch heeft geprobeerd de campagne van Bernie Sanders te dwarsbomen. Uit de mails van zeven prominente partijleden blijkt dat de leiding van de Democratische Partij de kandidatuur van Clinton steunde.

'De campagne van Clinton bagatelliseert alles bewust'

Volgens Hillary Clinton zitten de Russische inlichtingendiensten achter de hack die bedoeld zou zijn om Donald Trump te steunen. Assange noemt dat onzin. "Het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten zegt niet te weten wie het materiaal aan WikiLeaks heeft geleverd. Ze weten niet wat het motief is."

Met het beschuldigen van de Russen probeert Clinton volgens Assange de aandacht af te leiden van wat er daadwerkelijk is gebeurd; het manipuleren van het nominatieproces. "Ik vind het nogal een serieuze aantijging om Donald Trump een Russische spion te noemen, net als sommige journalisten en WikiLeaks."

"Dat herinnert ons aan een duistere periode in de geschiedenis waarin politieke tegenstanders worden afgeschilderd als buitenlandse spionnen. Clinton is nu de veiligheidskandidaat, en iedereen die tegen haar is een Russische stroman."

Onze klokkenluiders nemen serieuze risico's.

Julian Assange

Assange wil niet onthullen wie de mails heeft gelekt, maar lijkt te suggereren dat het een staflid van de Democratische partij zou kunnen zijn. "Onze klokkenluiders lopen serieuze risico's om ons van materiaal te voorzien. Een 27-jarige man, Seth Rich, die werkte voor de DNC, is onlangs vermoord. Het is niet bekend waarom. Hij liep op straat in Washington."

'We moeten inzien wat er op het spel staat in de Verenigde Staten'

Er werd in Amerikaanse media gezegd dat het om een overval zou gaan, maar volgens Assange is daar geen bewijs voor. "Wij onderzoeken wat er precies is gebeurd met Seth Rich."

Vlak na het interview loofde Wikileaks op Twitter een beloning van 20.000 dollar uit voor informatie over de moord op het staflid Seth Rich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl