Reuters
NOS Nieuws

Clinton: Russen zaten achter het hacken van e-mails

Ook Hillary Clinton zegt dat Russische inlichtingendiensten e-mails van haar Democratische Partij hebben gehackt. De Amerikaanse regering heeft de Russen niet openlijk als schuldige aangewezen, maar hoge ambtenaren en cyberspecialisten gaan ervan uit dat de hack het werk was van de Russen.

"We weten dat Russische diensten erachter zaten met de bedoeling invloed uit te oefenen op de presidentsverkiezingen", zei Clinton in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox. "En we weten ook dat Donald Trump een zorgwekkende bereidheid toont om president Poetin te steunen."

Uit de gehackte en gepubliceerde e-mails bleek onder meer dat de leiding van de Democratische Partij de kandidatuur van Clinton steunde en dat er ideeën circuleerden om haar rivaal Bernie Sanders zwart te maken.

Democratie

Clinton noemde het hacken van de e-mails een zeer ernstige kwestie, "omdat eruit blijkt dat de Russen onze verkiezingen willen beïnvloeden, onze democratie". Zoiets zou Amerika niet moeten tolereren, zei ze.

Dat Donald Trump de actie toejuichte en de Russische president openlijk steunt, noemde Clinton zorgwekkend. "Dit raakt aan kwesties van nationale veiligheid."

Haar Republikeinse rivaal heeft bij herhaling zijn bewondering uitgesproken voor Poetin, die hij een krachtiger leider vindt dan Obama. De afgelopen week nodigde hij de Russen uit om ook tienduizenden e-mails boven water te halen uit de tijd dat Clinton minister van Buitenlandse Zaken was.

Sarcasme

Dat hij daarmee een buitenlandse mogendheid opriep te gaan spioneren in de VS kwam hem op veel kritiek te staan. Trump krabbelde daarop terug en zei dat de oproep sarcastisch bedoeld was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl