'In Republikeinse partij groeien zorgen over Trump'

"Bijna elke dag doet Donald Trump een uitspraak die iemand woedend maakt. Inmiddels beginnen er in de Republikeinse partij steeds meer zorgen te ontstaan over zijn kandidaatschap", zegt Karlyn Bowman van het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank in Washington.

De afgelopen tijd deed Trump enkele uitspraken die niet overal in goede aarde vielen. Zo noemde hij in een toespraak zijn concurrent Hillary Clinton "de duivel" en zei hij in een interview dat de bewoners van de Krim liever bij Rusland willen horen.

Ook haalde hij uit naar de islamitische moeder van een in Irak gesneuvelde soldaat, wat veel kritiek opleverde van moslimvrouwen, veteranen en ouders van omgekomen militairen. Khizr Khan, de echtgenoot van de vrouw, reageerde door te zeggen dat Trump "een gitzwarte ziel" heeft.

"De aanval op het echtpaar Khan was denk ik echt een stap te ver voor veel Republikeinen", zegt Bowman. Het kwam Trump op kritiek te staan van vooraanstaande Republikeinen, onder wie senatoren. Zo nam senator John McCain, zelf oorlogsveteraan en oud-presidentskandidaat, afstand van Trump.

"Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik het oneens ben met de uitspraken van Trump", zei McCain begin deze week. Hij zei te hopen dat de Amerikaanse bevolking beseft dat de mening van de presidentskandidaat niet overeenkomt met die van de Republikeinse partij.

Een aantal Republikeinen heeft zelfs gezegd op 8 november op Clinton te stemmen. Congreslid Richard Hanna is een van hen. Volgens hem is Trump ongeschikt om het land te leiden. Hanna beschrijft de presidentskandidaat als een man zonder berouw, die volkomen fout en zelfingenomen is.

De aanhangers van Trump leken zich lange tijd niets aan te trekken van alle controverses waar hun presidentskandidaat in terechtkwam, maar volgens de laatste opiniepeiling van Fox News heeft Trump nu een achterstand van 10 punten op Hillary Clinton.

Volgens ABC News bekijken partijfunctionarissen hoe ze Trump kunnen vervangen als hij om een of andere reden opstapt. De miljardair heeft zelf nooit aangegeven dat hij van plan is om te vertrekken, maar sommige Republikeinen vinden zijn gedrag zo onvoorspelbaar dat ze zich willen voorbereiden op zo'n situatie.

Mocht Trump toch opstappen, dan moet het Republikeinse Nationale Comité, de partijleiding, een opvolger aanwijzen. Bij de Democraten werkt het hetzelfde. De kans dat Trump of Clinton opstapt, lijkt op dit moment overigens klein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl