Brengen Sanders en Obama ruziënde Democraten bij elkaar?

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Aan het applaus leek geen eind te komen. Ruim 5 minuten probeerde Bernie Sanders de Democratische gedelegeerden tot stilte te manen. De 74-jarige senator van Vermont, die het in de voorverkiezingen moest afleggen tegen Hillary Clinton, blijft ongekend populair onder veel Democratische kiezers.

"Ik begrijp dat velen hier in deze conventiezaal en in het hele land erg teleurgesteld zijn over de uitkomst van deze voorverkiezingen. En laat ik eerlijk zijn, niemand is zo teleurgesteld als ik. Maar we hebben leiderschap nodig!", zei Sanders aan het begin van zijn toespraak.

Van wie dat leiderschap moet komen, daar is Sanders duidelijk over. "Niet van iemand die latino's, moslims, afro-Amerikanen en vrouwen beledigt. Gebaseerd op haar ideeën en ervaring, moet Hillary Clinton de nieuwe president van Amerika worden!"

Die uitspraak kan op veel boegeroep in de conventiezaal rekenen. Ook buiten de zaal is er veel weerstand tegen de keuze van de Democratische partij voor Clinton. Hillary for prison roepen de duizenden demonstranten die zich hebben verzameld bij het stadhuis van Philadelphia.

"We worden niet gehoord, dit is de Democratische partij maar van democratie is geen sprake", zegt een van de protestanten. "Bernie kreeg miljoenen stemmen maar hier op de conventie krijgen de kiezers maar één keuze voorgeschoteld."

Leugens

"We vertrouwen haar niet, veel mensen niet. Bernie is echt, Hillary is onbenaderbaar. Zij raakt verstrikt in haar eigen leugens en geeft nog steeds niet toe dat ze liegt. Wie kan haar nou vertrouwen als onze president?" zegt Billy Taylor, van de Equality Coalition die de bijeenkomst bij het stadhuis organiseert.

"We hebben een vergunning gekregen voor een demonstratie van 200 man. Er zijn uiteindelijk duizenden mensen op afgekomen. Dat zegt toch wel wat over de stemming."

Aanhangers van Bernie Sanders protesteren bij het stadhuis in Philadelphia

Het is nu aan de kopstukken van de Democraten om over vier dagen als een verenigde partij de conventie af te sluiten. First lady Michelle Obama maakte volgens de politieke commentatoren gisteren een vliegende start met een toespraak die de zaal kippenvel bezorgde.

"Ik word iedere ochtend wakker in een huis gebouwd door slaven. En ik kijk naar mijn dochters. Twee mooie, intelligente, zwarte jonge vrouwen die met hun honden op het gazon van het Witte huis spelen", sprak Obama, wiens woorden met luid gejuich werden ontvangen.

"En door Hillary Clinton vinden mijn dochters, maar al onze zonen en dochters, het vanzelfsprekend dat een vrouw president van de Verenigde Staten kan worden."

Michelle Obama staat vierkant achter Hillary Clinton

Ook uitte ze kritiek op Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, maar zonder zijn naam te noemen. "Deze verkiezing en elke verkiezing gaat erom wie de macht krijgt onze kinderen de komende vier of acht jaar van hun leven te vormen", zei ze. "Onze nieuwe president moet snappen dat de problemen in de VS niet zwart of wit zijn. Die begrijpt dat een politieke boodschap zich niet laat vertalen in 140 tekens, zoals op Twitter."

De first lady schaart zich vierkant achter Clinton als presidentskandidaat. "Er is maar één persoon die ik die deze verantwoordelijkheid toevertrouw, maar één persoon van wie ik geloof dat die echt de capaciteiten heeft om president van de Verenigde Staten te zijn", liet de echtgenote van president Barack Obama weten. "Dat is Hillary Clinton."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl