NOS Nieuws

'Op Hillary stemmen? Hell no!'

 • Arjen van der Horst

  Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

 • Arjen van der Horst

  Correspondent Verenigde Staten voor NOS en Nieuwsuur

David omschrijft zich als een diehard Bernie Sanders fan. Hij heeft een Bernie-T-shirt (Feel the Bern), een Bernie-petje en hij heeft zich helemaal volgeprikt met Bernie-buttons. Zelfs zijn hond heeft een Bernie-pakje.

De activist heeft zich met honderden demonstranten verzameld in het centrum van Philadelphia voor een grote demonstratie. Op de eerste dag van de Democratische conventie hebben zich al meer demonstranten gemeld dan in de vier dagen van de Republikeinse conventie bij elkaar.

De betogers zijn een bonte verzameling van activisten. Feministen, pacifisten, communisten, Black Lives Matter-betogers en voorvechters van de latino-gemeenschap: allemaal zijn ze present. Wat hen bindt is hun liefde voor Bernie Sanders, de zelfverklaarde socialist die Hillary Clinton taai verzet bood tijdens de voorverkiezingen.

Ik zal op Clinton stemmen, omdat het alternatief veel erger is.

David, een Bernie Sanders-fan

David heeft nog een stiekeme hoop. "Misschien zorgt hij voor een grote verrassing en kaapt hij de nominatie weg bij Clinton. Het kan nog steeds, toch? Wie weet stopt Hillary ermee of wordt ze vervolgd voor haar misdadige gedrag."

Maar hij weet ook dat de kansen van Sanders minimaal zijn. De senator uit Vermont heeft zijn steun al gegeven aan Clinton. David zal hem waarschijnlijk volgen. "Ik zal op Clinton stemmen, omdat het alternatief veel erger is. Niemand wil Donald Trump."

 • Arjen van der Horst / NOS
 • Arjen van der Horst / NOS
 • Arjen van der Horst / NOS
 • Arjen van der Horst / NOS
 • Arjen van der Horst / NOS

Maar het is wel een stem die hij met dichtgeknepen neus zal uitbrengen. "Zij heeft allang mijn respect verloren", zegt David over Clinton. "Ik vertrouw haar absoluut niet. Ze krijgt nooit mijn volle steun."

Veel betogers weigeren echter de overstap te maken naar Clinton. Ze maken dat luid en duidelijk aan de Democratic National Convention (DNC). Hell no DNC, we won’t vote for Hillary, scanderen ze. Een klein groepje begint zelfs te roepen Lock her up, een kreet die vorige week veelvuldig werd gehoord bij de Republikeinen.

'Ik doe alles om ervoor te zorgen dat Clinton geen president wordt'

Geena McCullough uit Minnesota heeft het helemaal gehad met de Washingtonse kaasstolp. Voor haar zijn Trump en Clinton één pot nat. "Ik weiger op mijn rug te gaan liggen." Ze echoot de woorden van haar held Sanders. "Wij willen een politieke revolutie beginnen."

Die revolutie ziet er zo uit. "De armoede uitroeien, studieschulden kwijtschelden en klimaatverandering bestrijden. Als we die veranderingen niet doorvoeren, krijgen we een echte revolutie en die zal een stuk bloediger zijn."

Geena McCullough uit Minnesota

Haar stem zal Clinton nooit krijgen, zelfs als dat de kansen voor Donald Trump vergroot. "Op Clinton stemmen? Hell no! Misschien moeten we eerst op de bodem van de put belanden, voordat we echte veranderingen krijgen. Misschien is dat wat Amerika verdient."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl