President Erdogan met zware bewaking rondom zijn auto

'Nederland moet stoppen met uitleveringen aan Turkije'

Stop de justitiële samenwerking met Turkije. Daar pleit de Amsterdamse rechter-commissaris Ronny van de Water voor in het NRC Handelsblad.

Nederlandse rechters moeten geen Turkse rechtshulpverzoeken meer behandelen uit protest tegen het ontslag van bijna 2700 Turkse rechters na de mislukte coup.

Van de Water zegt in de krant geen Turkse zaken meer te behandelen. "Het is onacceptabel dat Turkse rechters en bloc de schuld krijgen voor het steunen van een staatsgreep. Ik besef dat ik volgens de verdragsregels moet samenwerken maar ik heb ook een geweten en voor mij is de maat vol."

We weten niet hoe onafhankelijk het rechtssysteem nog is in Turkije.

Bart Stapert

Advocaat Bart Stapert, die meerdere Turkse cliënten heeft, kan zich daarin vinden. "Het kan eenvoudig niet dat er zoveel rechters, die nu aan de kant worden gezet, betrokken waren bij de coup. Andere motieven spelen hier een rol. De fundamenten van de Turkse rechtsstaat wankelen."

Stapert vindt dat uitleveringen aan Turkije moeten worden uitgesteld. "We weten niet hoe onafhankelijk het rechtssysteem nog is. Ook weten we niet wat er in Turkije gebeurt met mensen in voorarrest."

Ali S.

Al voor de mislukte coup betoogde Stapert dat uitleveringen voorkomen moeten worden. Een van zijn cliënten Ali S. wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een roofmoord in de Turkse stad Izmir.

Hij mag aan Turkije worden uitgeleverd, maar Stapert probeert dat te voorkomen. Hij is bang dat zijn cliënt zijn straf niet in Nederland mag uitzitten. Stapert betoogt dat er tot nu toe één Nederlander aan Turkije is uitgeleverd, die niet is teruggekeerd. Het is zelfs onduidelijk waar hij is.

Stapert zou dit weekend naar Turkije gaan vanwege een andere cliënt, maar heeft dat afgeblazen vanwege de ontwikkelingen na de coup.

'Nederland moet stoppen met uitleveringen aan Turkije'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl