Franse nationalisten willen frexit

'En nu Frankrijk!' na Brits referendum

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

In Frankrijk heeft Front National de brexit met gejuich begroet. Leider Marine le Pen begon afgelopen vrijdag haar campagne voor een Frans referendum met de slogan: 'En nu Frankrijk!'

In Sens, een provinciestadje ten zuiden van Parijs, zijn ze er klaar voor. Van het ooit zo rijke verleden van Sens is weinig over: hoge werkeloosheid, een middenklasse die armer wordt en sociale voorzieningen die door de decentralisatie moesten verdwijnen.

Bijna veertig procent stemt Front National, zoals in veel Franse plattelandssteden. Het vertrouwen in de landelijke politiek en in de Europese Unie is zo goed als weg.

Na brexit-referendum: 'En nu Frankrijk!'

Mensen in Sens zeggen, net als veel Britten, dat ze geen grip meer hebben op hun eigen wereld. De Europese Unie heeft - in hun ogen - geen voordelen opgeleverd.

"Ik wil het niet eens hebben over de EU. Het kost ons een kapitaal en levert niets op. De mensen die voor de EU zijn profiteren er automatisch van. Mensen zoals ik hebben niets te verliezen", vertelt een inwoner.

Een groot deel van de winkels in het stadje is gesloten. Ze konden de concurrentie met de grote supermarkten buiten de stad niet aan. De schuld legt de bevolking bij de politiek, in Frankrijk en in Brussel.

De grote markt in het centrum van Sens

Bij de inwoners ligt het referendum over de Europese grondwet in 2005 nog vers in het geheugen. Toen stemden de Fransen tegen de grondwet, maar daar werd in Brussel nauwelijks naar geluisterd. Tot woede van de kiezers.

"Een paar jaar geleden hebben de Fransen duidelijk hun stem uitgebracht. Geen enkele partij heeft daar toen naar geluisterd. Rechts of links, ze zijn allemaal schuldig aan wat er nu gebeurt. Op een dag gaat dit ontploffen."

De roep om een Europees referendum moet serieus worden genomen, vindt Francois Heisbourg oud-adviseur van de Franse regering. "Mensen die denken dat het populisme iets is wat voorbij gaat, gaan de verkiezingen verliezen."

De Britten of Fransen die eruit willen straffen werkt niet. "Sommige Franse leiders zeggen we moeten de Britten straffen om anderen niet aan te moedigen. Dat is belachelijk. Als je de Britten nu straft dan zeg je tegen andere populisten: zie je wel de elite accepteert de stem van het volk niet."

Populistische partijen in heel Europa in opmars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl