De politie werft onvoldoende agenten van Marokkaanse of Turkse afkomst. Het 'diversiteitsbeleid' bij de politie - 20 jaar geleden geïnitieerd - dreigt een grote mislukking te worden, zo waarschuwt de Nederlandse Politiebond.
Jongeren van Marokkaanse of Turkse afkomst willen nauwelijks bij de politie werken. "We merken het in de wijken. Zij zien de politie als hun natuurlijke vijand. Ze trekken zich steeds meer terug in hun eigen omgeving, dat hebben de we laatste acht jaar steeds sterker gemerkt", zegt politievakbondsvoorzitter Jan Struijs.
Hij vindt dat er te weinig wordt gedaan om de situatie te veranderen. "Er wordt hierop onvoldoende beleid gemaakt. De mensen die binnen de politie initiatief nemen, moeten zich er echt doorheen vechten om iets voor elkaar te krijgen. Dat is zorgelijk", zegt Struijs.
Afspiegeling
De Amsterdamse wijkagent Nordin El Khayati vertelt uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat de politie een afspiegeling is van de samenleving. "Ik kom zelf uit een Marokkaans gezin. Dat helpt, omdat ik de taal spreek en de cultuur ken. Ik merk dat dat drempelverlagend werkt."
Met speciale wervingsdagen wil de Amsterdamse politie jongeren motiveren om bij de politie te komen werken. Met name jongeren van Marokkaanse of Turkse afkomst zijn dringend gewenst in de toch voornamelijk autochtone politiekorpsen, vindt het korps.
Ik heb niet de kansen gekregen die mijn autochtone collega’s wel hebben gekregen.
Toch blijkt dat op de politieopleiding de klassen vooral 'wit' zijn. Ook in steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. "Dat kan niet, het moet diverser", zegt Struijs. Volgens de politiebond is de belangstelling voor de diversiteit bij de politieleiding én bij de politiek afgenomen.
Kansen
Ook een groot probleem bij de politie is dat mensen met een andere culturele achtergrond, de organisatie de rug toe keren. Volgens oud-agent Hüseyin Sucu kreeg hij niet de carrière-kansen die zijn autochtone collega's wel kregen. Daarom werd hij docent bij een opleiding voor de beveiligingsbranche.
"Ik wilde hogerop komen binnen de politie, maar dat is niet gelukt. Ik heb niet de kansen gekregen die mijn autochtone collega’s wel hebben gekregen", zegt Sucu. Hij vindt dat een slechte zaak. "Je moet je kunnen ontwikkelen en de kansen krijgen die iedereen krijgt."