H.J.A. Hofland
Aangepast

Henk Hofland: 88 jaar, die twee achten bevallen mij wel

Vandaag overleed H.J.A. Hofland (88), een van de meest markante journalisten in Nederland. Henk Hofland was journalist bij NRC Handelsblad en tot op de dag van vandaag columnist in die krant, onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem S. Montag.

Nieuwsuur-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal had met Hofland de afspraak hem meerdere malen te interviewen voor een lang televisieportret, waarin Hofland uitvoerig op zijn leven zou terugblikken.

De eerste opnames daarvoor waren eind 2015. Dit jaar zouden er nieuwe afspraken volgen. De fragmenten mochten met toestemming van Hofland na zijn overlijden worden gepubliceerd.

Hofland vertelde in het interview ook uitgebreid over zijn jeugd in Rotterdam. Als jongen van 12 maakte hij het Duitse bombardement op de stad mee, het werd een bepalende gebeurtenis in zijn leven.

"Het was een groot avontuur. Je kunt niet zeggen dat je het op prijs stelde dat je de oorlog hebt meegemaakt. Dat is immoreel. Maar ik heb me geen seconde verveeld."

'Over mijn ouders ben ik te spreken, en zij mogen dat ook over mij zijn'

Hofland was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, het Amsterdamse dagblad dat in 1970 fuseerde met de Nieuwe Rotterdamsche Courant tot het huidige NRC Handelsblad.

Beroemd werd zijn boek Tegels Lichten of ‘Ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten’ uit 1972. Daarin beschreef Hofland beschouwingen over de Nederlandse politiek.

Journalist van de eeuw

Later werden de jaarlijkse journalistieke prijzen, De Tegels, naar zijn boek vernoemd. Zelf werd Hofland in 1999 door zijn collega’s gekroond als Journalist van de Eeuw. Hij won ook de Gouden Ganzeveer (1996) en de P.C. Hooftprijs (2011).

Hofland was ook schrijver en publiceerde diverse boeken. Ook werkte hij voor de VPRO. Schrijver Jeroen Vullings werkt momenteel aan een biografie die volgend jaar zal verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl