Nieuwsuur

'Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar cold cases'

Nieuwsuur
Geschreven door
Daniël Heeringa
redacteur

Duizend onopgeloste moordzaken en nog eens vijfhonderd andere, zeer ernstige onopgeloste misdrijven zoals verkrachtingen en overvallen. Zoveel zaken staan volgens schattingen van de Nationale Politie als cold case te boek.

Nieuwsuur volgde het Cold Case Team van de politie Rotterdam-Rijnmond in de laatste, cruciale fase van het onderzoek naar twee moorden op een homo-ontmoetingsplaats in het Kralingse Bos in 1993. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar cold cases'

In juni en september 1993 werden in het Kralingse Bos twee mannen vermoord. Het Rotterdamse Cold Case Team was al acht jaar bezig met het onderzoek naar de moorden toen er begin 2015 een doorbraak kwam. Een match in de dna-databank leidde naar een 47-jarige man uit Wateringen.

Dat het zo lang duurde voor een match werd gevonden, komt omdat het pas sinds 2012 is toegestaan om ook op dna-sporen van familieleden te zoeken. De man zelf stond niet in de databank. In juli vorig jaar werd hij aangehouden.

De moorden op Theo van Lente en Hans Kaptein in 1993 zijn slechts twee van ongeveer 250 onopgeloste moorden in de regio Rotterdam. In 2007 richtte de Rotterdamse politie een vast Cold Case Team op, onder leiding van inspecteur René Bergwerff. Sindsdien loste het team twee tot drie moorden per jaar op.

Theo van Lente werd in 1993 vermoord in het Karalingse Bos Nieuwsuur

Rotterdam-Rijnmond is de enige politie-eenheid met een vaste bezetting van tien medewerkers die zich fulltime met cold cases bezighouden. "In andere eenheden is dat niet zo en is er de voorgeschreven voorziening van minimaal drie medewerkers", zegt Bergwerff.

Volgens de inspecteur bewijst de praktijk dat zonder volledig vrijgemaakte ervaren rechercheurs cold cases niet zijn op te lossen. Een paar rechercheurs die er slechts een deel van hun tijd mee bezig zijn, dat werkt niet, zegt de inspecteur. 

"Het verleden heeft uitgewezen dat er dan weinig terechtkomt van de inhoudelijke aanpak van die oude zaken." Terwijl dat volgens Bergwerff wel belangrijk is. "Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de nabestaanden. Er zal maar iemand uit jouw directe omgeving om het leven zijn gebracht en die zaak is niet opgelost."

Onderzoek van het Cold Case Team Rotterdam naar de 'homomoorden' Nieuwsuur

De moord op haar man heeft weduwe Cock van Lente-Harten nooit losgelaten. "Je blijft toch malen in je hoofd: wie zou het gedaan hebben? En hoeveel andere mensen zou hij vermoord hebben? Ik heb me er op het laatst helemaal aan toegegeven en gedacht: het wordt nooit opgelost."

Gisteren veroordeelde de rechtbank in Rotterdam de verdachte tot 20 jaar cel voor de twee moorden en een poging tot doodslag met een kruisboog. De straf is net zo hoog als het Openbaar Ministerie had geëist.

Het betekent dat ik na al die jaren rust krijg.

Weduwe van Theo van Lente

"Dat deze verdachte is veroordeeld, geeft mij en ook de medewerkers van het Cold Case Team het gevoel: we doen het niet voor niks", zegt teamleider René Bergwerff. "Het heeft dus zin om te investeren in dit soort onopgeloste zaken." 

De weduwe van Van Lente is opgelucht dat dader die haar man vermoordde achter tralies zit. "Het betekent voor mij dat ik na al die jaren rust krijg. Ik kan er nu een punt achter zetten."

De advocaat van de verdachte David J. heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis.

Verplichte Cold Case Teams

Sinds 1 januari 2015 moeten alle tien regionale eenheden van de Nationale Politie verplicht een Cold Case Team hebben met minimaal drie medewerkers. 

Naast de onopgeloste moorden, verkrachtingen en overvallen, zijn ze ook verantwoordelijk voor het onderzoek naar ongeveer 1500 langdurig vermisten en circa 350 ongeïdentificeerde doden die in Nederland begraven liggen. Volgens de Nationale Politie loopt de bezetting van de Cold Case Teams op dit moment uiteen van vier tot 23 personen, op papier althans.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame