In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

20 jaar cel voor Rotterdamse 'homomoorden'

Een man van 48 uit Wateringen moet twintig jaar de cel in voor het plegen van twee moorden in 1993 in het Kralingse Bos in Rotterdam.

De straf is net zo hoog als het Openbaar Ministerie had geëist. Het is de hoogste straf die destijds kon worden opgelegd.

Onder druk

In juni en september 1993 werden twee mannen vermoord, en hun auto's werden gestolen. Verdachte David J. heeft dat aan de politie ook bekend, maar tegenover de rechter ontkende hij alles. Hij zei dat de politie hem onder druk had gezet, schrijft RTV Rijnmond.

Volgens de rechter was zijn verklaring aan de politie gedetailleerd en was er geen sprake van druk. Ook bekende hij een derde misdrijf, dat bij de politie in Rotterdam niet bekend was. Volgens de rechter zijn de bekentenissen daarom betrouwbaar.

De dader werd pas vorig jaar gevonden, na een match in de dna-databank. Dat duurde zo lang omdat het pas sinds 2012 is toegestaan om op dna van familieleden te zoeken. David J. stond zelf niet in het systeem. Zijn dna bleek 100 procent overeen te komen.

Homomoorden

De zaak werd ook wel de "homomoorden" genoemd, omdat het Kralingse Bos in die tijd een ontmoetingsplek was voor homoseksuele mannen, die veelal getrouwd waren met een vrouw.

De slachtoffers waren Theo van Lente en Hans Kaptein. De weduwe van Van Lente is blij met de celstraf van twintig jaar. "Ik kan er na 23 jaar een punt achter zetten. Ik heb al die tijd gewacht, zonder te weten wie het was. Nu is er eindelijk een dader", zei ze.

De vrouw is wel verbaasd geweest dat er werd gesproken over de "homomoorden". "Ik heb nooit gemerkt dat mijn man homo was. Ik ga er eigenlijk nog steeds van uit dat hij dat niet was, maar met alles wat we nu weten, neem ik het maar aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl