Connie Palmen wint Libris Literatuur Prijs 2016

Connie Palmen schreef met Jij zegt het de beste Nederlandse roman van vorig jaar. Juryvoorzitter Dick Benschop maakte dat vanavond in het Amstel Hotel in Amsterdam bekend tijdens de uitzending van Nieuwsuur.

Een roman waarin volgens de jury "verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan".

In Jij zegt het geeft Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Hij vormde samen met Sylvia Plath het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur.

De schrijfster laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst.

Op de shortlist stonden dit jaar evenveel vrouwen als mannen. Voor het eerst in jaren was er geen Vlaamse schrijver genomineerd. De shortlist is een selectie uit een longlist van 18 boeken, die dit jaar werd gekozen uit de 160 beste boeken van 2016.

Naast Palmen, waren dit jaar ook P.F. Thomése (De onderwaterzwemmer), Joke van Leeuwen (De onervarenen), Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is), Inge Schilperoord (Muidhond) en Alex Boogers (Alleen met de goden) genomineerd.

De Libris Literatuurprijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandstalige literatuur. Aan de prijs voor de beste roman van het jaar is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Vorig jaar won Adriaan van Dis de prijs voor zijn roman Ik kom terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl