De boeken van de genomineerde schrijvers
Aangepast

Genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs bekend

Schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Connie Palmen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Thomas Verbogt maken nog kans op de Libris Literatuur Prijs. Traditiegetrouw ging Nieuwsuur bij hen langs om het goede nieuws te brengen.

De jury koos de genomineerden uit een longlist met achttien schrijvers, die weer is samengesteld uit de beste 160 boeken van het afgelopen jaar. Volgens de jury is de kwaliteit van de boeken van afgelopen jaren hoog. "Dat maakte de keuze van de longlist al niet eenvoudig, laat staan de keuze van de shortlist."

Op 9 mei wordt live in Nieuwsuur door juryvoorzitter Dick Benschop, vice-president Joint Ventures Excellence bij Shell International, bekendgemaakt wie de winnaar is. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs bekend

Shortlist voor 2016

Alex Boogers - Alleen met de goden

"De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de politie en geeft zichzelf aan. Zo opent deze overweldigende coming-of-age roman, waarin Alex Boogers al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien."

  • Krijn van Noordwijk
    Alex Boogers
  • Uitgeverij Podium
    Een deel van de cover van 'Alleen met de goden'

Joke van Leeuwen - De onervarenen

"Het zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee als zij in 1847 hun boerderij dienen te verlaten. Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Samen met vijftig streekgenoten wagen ze de oversteek."

  • Koos Breukel
    Joke van Leeuwen
  • Querido

Connie Palmen - Jij zegt het

"Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst."

  • Annaleen Louwes
    Connie Palmen
  • Prometheus
    Een deel van de cover van 'Jij zegt het'

Inge Schilperoord - Muidhond

"'De mensen moesten hem niet, dat was altijd zo geweest. Maar de natuur nam hem zoals hij was.' Nadat Jonathan bij gebrek aan bewijs is vrijgesproken van tbs, trekt hij weer in bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. Inge Schilperoord beschrijft hoe Jonathan uiteindelijk in de fuik loopt die tot een even onontkoombare als verrassende afloop leidt."

  • Keke Keukelaar
    Inge Schilperoord
  • Uitgeverij Podium
    Een deel van de cover van 'Muidhond'

P.F. Thomése - De onderwaterzwemmer

"Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten."

  • Jelmer de Haas
    P.F. Thomése
  • Atlas Contact
    Deel van de cover van 'De onderwaterzwemmer'

Thomas Verbogt - Als de winter voorbij is

"Het kunnen maar een paar seconden zijn die je leven uiteindelijk bepalen. Iemand aankijken of juist niet. Ineens gekust worden op een zomerse dag. Meer hoeft het niet te zijn. Zo vergaat het de hoofdpersoon van deze roman, die jaren leeft met de herinnering aan zo'n moment. Maar de herinnering alleen is niet genoeg. Als de winter voorbij is is een verhaal over schuld en schaamte."

  • Bob Bronshoff
    Thomas Verbogt
  • Nieuw Amsterdam
    Een deel van de cover van 'Als de winter voorbij is'

Literaire kwaliteit

De Libris Literatuur Prijs is samen met de AKO Literatuurprijs de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandse literatuur. De jury kijkt niet naar verkoopcijfers of uitgevers, maar het gaat alleen af op literaire kwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl