Turkije moet niet langer journalisten intimideren, als het land meer toenadering wil tot de Europese Unie. Dat zegt Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met correspondent Arjan Noorlander.
"Als Turkije de ambitie heeft om dichter bij de EU te te komen, dan moet de persvrijheid in het land vooruit en niet achteruit", zegt Timmermans. De arrestatie van columniste Ebru Umar helpt daar volgens hem niet bij. "Dit verwijdert Turkije van Europa in plaats van dat het Turkije dichterbij brengt."
Dikke huid
De Nederlands-Turkse Umar werd zaterdagavond opgepakt in de Turkse kustplaats Kusadasi, omdat ze via Twitter de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou hebben beledigd. De politie liet de columniste gisteren weer vrij, maar ze mag het land nog niet verlaten.
Volgens Timmermans moet een politicus kritiek en satire kunnen "wegslikken". "Het heeft geen zin om je als politicus voortdurend beledigd te voelen. Je moet ook een beetje dikke huid hebben. Dat hoort bij het hebben van een open samenleving en bij het zijn van Europeaan."
De vice-voorzitter stelt naar eigen zeggen in ieder gesprek de mensenrechten en de persvrijheid aan de kaak. "Die zaken moeten beter als Turkije dichter bij Europa wil komen. Dat betekent dus dat een land niet op zo'n manier toepast dat niemand meer iets durft te schrijven."
Het is in niemands belang om de afspraken met Turkije over vluchtelingen nu stop te zetten.
Toch is dat voor Timmermans geen reden om niet meer samen te werken met Turkije, als het gaat om de vluchtelingencrisis. "Dat staat los van de eisen die wij aan Turkije stellen wat betreft mensenrechten en persvrijheid. Die eisen zijn glashelder en daar spreken wij het land heel hard op aan."
Hij voegt daaraan toe: "Waarom zouden we onze eigen belangen moeten schaden door twee dingen die eigenlijk van elkaar gescheiden zijn aan elkaar te koppelen. Het is in niemands belang om de afspraken over vluchtelingen nu stop te zetten."
Ruimhartige bevolking
Timmermans was dit weekend in Turkije om de opvang van vluchtelingen te bekijken. Hij bezocht samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en EU-president Donald Tusk het vluchtelingenkamp van Nizip, in het zuidoosten van Turkije aan de Syrische grens.
"Van de bijna 3 miljoen vluchtelingen in Turkije, leeft slechts 10 procent in opvangkampen. De rest bevindt zich onder de bevolking. Die vluchtelingen hebben grote moeite om werk te vinden. Ook hebben sommige kinderen al een paar jaar geen onderwijs gehad. Daar moet hard aan gewerkt worden."
Wel prijst Timmermans de ruimhartigheid van de Turkse bevolking. "In sommige steden is bijna de helft van de bevolking inmiddels vluchteling, en dat zonder grote spanningen. De Turkse bevolking levert echt een onvoorstelbare prestatie."