De Belastingdienst blijft erbij dat het niet ten onrechte informatie heeft achtergehouden over een tipgever die gegevens verkocht over zwartspaarders. De identiteit van de tipgever kon niet worden bekendgemaakt vanwege veiligheidsredenen, zegt de fiscus in een reactie aan Nieuwsuur.
De rechtbank en het gerechtshof oordeelden vorig jaar dat de Belastingdienst de naam van de tipgever bekend moest maken, omdat er twijfel bestaat over de betrouwbaarheid. Maar de Belastingdienst weigerde dat.
De Belastingdienst zei dat het in een contract afspraken had gemaakt met de tipgever over anonimiteit. "Anonimiteit was een van de voorwaarden voor het sluiten van de overeenkomst", verklaarde een FIOD-ambtenaar onder ede tijdens een zitting.
Zwartgelakte alinea's
De rechters kregen daarom een contract met zwartgemaakte alinea's. De Belastingdienst vond het belangrijk om betreffende passages onleesbaar te maken vanwege de veiligheid van de tipgever, laat het weten in een reactie. "Ook het belang om in de toekomst anonieme tipgevers te kunnen krijgen speelt hierbij een rol."
Nieuwsuur kreeg het originele contract in handen, waarin belangrijke passages wel leesbaar waren. Daaruit blijkt dat er geen afspraken waren over anonimiteit tussen de Belastingdienst en de tipgever. In het contract werd zelfs benadrukt dat de Belastingdienst daar geen garanties over kon geven.
Geen verschil
Toch is er volgens de fiscus geen verschil tussen de tekst van de passages die zijn zwartgelakt en wat ambtenaren of bewindspersonen onder ede hebben verteld. "Ook geeft de overeenkomst ruimte om te voldoen aan eisen die de rechter kan stellen zoals een verhoor van de tipgever als getuige."
De Belastingdienst heeft in een nu aanhangige procedure in Breda de passages niet meer onleesbaar gemaakt. "Dit is niet meer nodig nu de Hoge Raad inmiddels bepaald heeft dat de Belastingdienst de identiteit van de tipgever niet hoeft vrij te geven."