Haalt Trump genoeg kiesmannen voor de conventie in juli?

Wie is de ware Trump?

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

Democraten en Republikeinen in New York gaan vandaag naar de stembus. Bij de Republikeinen heeft Donald Trump een enorme voorsprong, bij de Democraten staat Hillary Clinton nog altijd voor op Bernie Sanders.

Voor alle drie de kandidaten is het een thuiswedstrijd: Bernie Sanders groeide op in Brooklyn, Hillary Clinton was acht jaar lang senator van de staat New York en Donald Trump groeide niet alleen op tussen de wolkenkrabbers van Manhattan, maar drukte met zijn vastgoedbedrijf een stempel op de skyline van de stad.

Volgens mensen met wie hij werkte heeft de manier waarop de jonge Trump zaken deed als vastgoedmagnaat, grote overeenkomsten met de manier waarop hij politieke campagne voert.

Wie is de ware Trump?

De manier waarop Trump in de jaren tachtig betrokken raakte bij de renovatie van de ijsbaan Wollman Rink, midden in Central Park, is het "perfecte voorbeeld van hoe hij te werk gaat", zegt zijn biograaf Michael D’Antonio.

"Het idee van de burgemeester van New York - Ed Koch destijds - was om de schaatsbaan in twee jaar energiezuiniger te maken zodat het meer zou opbrengen, maar zes jaar later was de klus nog steeds niet geklaard. Trump zag zijn kans schoon."

Ondanks dat burgemeester Koch het aanbod van Trump meerdere keren afsloeg, kreeg Trump het uiteindelijk toch voor elkaar. Hij kreeg de klus op voorwaarde dat hij de renovatie uit eigen zak zou betalen. Trump eiste daarop dat hij zijn naam aan de baan mocht verbinden. Een naam die nu dan ook groot op de muren prijkt.

De schaatsbaan midden in Central Park met Trumps naam

"Het was nooit Trumps streven iets goeds te doen voor de stad, of om de burgemeester uit de brand te helpen. Trump wil macht, aandacht en geld. Zelfs al moet hij er in de openbaarheid voor vechten zoals hij deed met Koch, negatieve publiciteit is ook publiciteit", vertelt D’Antonio.

Zelfvertrouwen

Veel New Yorkers zien wat in die aanpak. "Hij is de man van verandering. Een man die heeft bewezen dat hij effectief iets aanpakt. Dat hebben we nodig. Zo iemand als president", zegt een man voor Trumps wolkenkrabber.

En een ander: "Hij zal de Amerikanen weer zelfvertrouwen geven. Dat is het belangrijkste. Als we dat terug hebben, zal Amerika weer groot zijn."

Trump verkoopt zijn naam aan gebouwen om ze meer status te geven.

Tara Dowdell, ondernemer

"Toen ik me in 2005 aanmeldde om mee te doen aan de realityserie The Apprentice, waarin ondernemers strijden voor een baan bij Trump, wilde ik echt graag voor hem werken. Ik houd me bezig met marketing en niemand is beter in het verkopen van niks dan Donald Trump", zegt Tara Dowdell.

De naam Trump Place prijkt prominent op drie grote appartementencomplexen aan de andere kant van de Hudson. En daarmee wil Trump het volgens Dowdell laten lijken alsof hij een zeer succesvolle vastgoedmagnaat is.

"Maar het is allemaal schijn. Trump heeft zijn naam laten patenteren en verkoopt ze aan gebouwen om ze meer status te geven. Zo verbindt hij een gevoel van succes en weelde aan de naam Trump", zegt ze.

Toen Dowdell meedeed aan zijn succesvolle televisieshow The Apprentice, werd het haar snel duidelijk dat het Trump maar om een ding gaat. "Hij wil het merk Trump zo succesvol mogelijk maken. Volgens mij is dat ook de enige reden dat hij de politiek is ingegaan."

"Hij had helemaal niet verwacht zo populair te zijn, maar hoopte zijn naam internationale allure te geven. Maar nu hij het zo goed doet, wil hij ook winnen."

Campagne Hillary

En daar zal Trump ook volgens D’Antonio alles aan doen. "Ik denk niet dat hij echt gelooft in de boodschap die hij verkondigt. Het is ook geen geheim dat hij in het verleden veel geld heeft gestoken in onder andere de campagne van Hillary Clinton."

"Maar hij weet dat dit de boodschap is die verkoopt en Trump zal altijd voor de meest effectieve strategie kiezen om te winnen, zelfs als hij ervoor moet liegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl