Migranten die naar Lesbos wilden varen, wachten achter een hek in de Turkse kustplaats Bademli

'Turkije stuurt vluchtelingen illegaal terug naar Syrië'

  • Christel Voorn

    redacteur binnenland

  • Christel Voorn

    redacteur binnenland

Turkije heeft sinds half januari enkele duizenden Syrische vluchtelingen illegaal teruggestuurd naar Syrië. Dat zegt Amnesty International op basis van nieuw onderzoek in Zuid-Turkije. PvdA-leider Diederik Samsom noemt deze daad in een reactie aan Nieuwsuur een reden om de EU-deal met Turkije op te schorten. "Dit is in strijd met alles waar wij voor staan."

Amnesty International heeft drie dagen lang getuigenissen opgetekend van vluchtelingen in Zuid-Turkije. De mensenrechtenorganisatie zegt met de bevindingen een publiek geheim in de regio te kunnen bevestigen.

'Turkije stuurt vluchtelingen illegaal terug naar Syrië'

Volgens PvdA-leider Samsom kunnen de illegale uitzettingen de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije om zeep helpen. "De Europese Commissie moet per ommegaande met de Turkse autoriteiten afspreken dat dit moet stoppen, anders gaat de afspraak tussen de EU en Turkije gewoon niet door."

In een wanhoopspoging de grenzen te sluiten voor asielzoekers hebben EU-leiders bewust de feiten genegeerd, zegt John Dahlhuisen, Europa-directeur bij Amnesty International. "Turkije is geen veilig land voor Syrische vluchtelingen en het wordt onveiliger met de dag."

Volgens Samsom zijn de afspraken tussen de EU en Turkije glashelder. "Het terugsturen van vluchtelingen naar Syrië is in strijd met internationale verdragen, en daar moet Turkije zich aan houden."

Samsom zegt dat Turkije zich al jaren schuldig maakt aan het schenden van afspraken, maar dankzij de deal met de EU daar eindelijk op kan worden aangesproken. Dat moet volgens de PvdA-leider ook direct gebeuren. "En het moge duidelijk zijn, zo lang Turkije zich niet houdt aan internationale verdragen, komen de afspraken niet in de praktijk."

Vanaf aanstaande maandag worden de eerste vluchtelingen die gestrand zijn in Griekenland teruggestuurd naar Turkije, zoals is afgesproken in de deal tussen Turkije en de EU.

Ongedocumenteerd

Veel van de mensen die nu door Turkije naar Syrië worden teruggestuurd zijn vluchtelingen zonder papieren, zegt Amnesty. Syriërs die in Turkije willen blijven, moeten van de Turkse autoriteiten bepaalde documenten hebben.

Volgens Amnesty zijn die documenten er vaak niet of is het onmogelijk voor vluchtelingen zich te registreren. Vluchtelingen die worden aangehouden door de politie en niet over die documenten beschikken, worden het land uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl