Voortvluchtige Salah Abdeslam opgepakt in Molenbeek

De gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam is levend gepakt bij een grote politieactie in Molenbeek in Brussel. Hij is bij de aanhouding gewond geraakt aan een been. Abdeslam was sinds de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar voortvluchtig.

Een Belgische anti-terreurgroep viel aan het einde van de middag een pand binnen in de Vierwindenstraat, waar Abdeslam zich schuilhield. Bij de actie werden schoten gelost en granaten gegooid. De politieactie lijkt inmiddels afgelopen. Er zijn in totaal vijf mensen opgepakt, onder wie Abdeslam.

De Belgische premier Charles Michel en de Franse president François Hollande verlieten vanavond de EU-top in Brussel om de gebeurtenissen in Molenbeek te volgen. Ze gaven vanavond een een gezamenlijke persconferentie over de politieactie.

Premier Michel bedankte daarin de veiligheidsdiensten. Die hebben volgens hem veel werk geleverd de afgelopen maanden. "Ik kan vaststellen dat ze de laatste maanden meer dan honderd huiszoekingen hebben gedaan. In moeilijke omstandigheden, zoals begin deze week in Vorst." Bij die actie raakten drie agenten gewond.

President Hollande wil dat Abdeslam wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Hij zei ook dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs op 13 november nog niet klaar is. "Er zullen meer arrestaties volgen."

Vingerafdrukken

Bij een politie-inval in een woning in het Brusselse Vorst eerder deze week werden vingerafdrukken van Abdeslam gevonden op een glas. Bij die politieactie werd een man doodgeschoten: een 35-jarige Algerijn, die geholpen heeft bij de aanslagen in Parijs.

Ook de 26-jarige Abdeslam, geboren in Brussel, zou betrokken zijn bij de aanslagen in november vorig jaar, waarbij 129 doden vielen. Hij zou drie aanslagplegers hebben afgezet bij het Stade de France in Parijs. Hij zou ook van plan zijn geweest zichzelf op te blazen.

Van de acht daders wist hij als enige te ontkomen. De rest blies zichzelf op of werd later gedood door de politie. Onder de aanslagplegers was ook Brahim Abdeslam, een oudere broer van Salah. Hij blies zichzelf op nadat hij samen met twee anderen tientallen mensen had doodgeschoten op een boulevard.

  • Hassan Rahali
    Politie in Molenbeek
  • Hassan Rahali
    Politie in Molenbeek
  • Hassan Rahali
    Politie in Molenbeek
Foto van de 26-jarige Salah Abdeslam

Klopjacht

Kort na de aanslagen vluchtte Salah Abdeslam met enkele anderen naar België. De auto waar hij in zat werd aangehouden bij de Belgische grens, maar nadat de identiteitskaarten waren gecontroleerd mocht de auto doorrijden. Op dat moment is de naam van Abdeslam al bekend bij de politie.

In de zoektocht naar Abdeslam vond een paar dagen later een grote politieactie plaats in Molenbeek, maar daarbij werd hij niet gevonden. Daarna bleef het enige tijd stil rond de terreurverdachte, totdat zijn vingerafdrukken deze week werden gevonden in Vorst. De klopjacht naar Abdeslam heeft ruim vier maanden geduurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl