liveblog

Europa's meestgezochte terrorist gepakt bij inval Brussel

liveblog gesloten

Wat gebeurde er vandaag in Molenbeek?

Rond 16.30 uur viel een Belgische anti-terreurgroep binnen in een pand in de Vier-Windenstraat. In de woning werd de terreurverdachte Salah Abdeslam levend door de agenten overmeesterd. Abdeslam wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de terroristische aanslagen in Parijs op 13 november, waarbij 130 mensen werden gedood. Bij de inval werden ook vier andere verdachten opgepakt.

Tijdens de actie werd geschoten en klonken explosies. Abdeslam kreeg een kogel in zijn been. Hij is vermoedelijk naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis gebracht.

Eerder vandaag werd bekend dat zijn vingerafdrukken in een appartement in Vorst zijn gevonden. De politie viel daar eerder deze week binnen. De schutter die bij die inval werd gedood, bleek een handlanger van Abdeslam te zijn.

De Belgische premier Michel en de Franse president Hollande gaven vanavond een persconferentie. Beiden bedankten de veiligheidsdiensten en Hollande benadrukte dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs met de aanhouding van Abdeslam nog niet klaar is. Ook wil hij dat Abdeslam wordt uitgeleverd aan Frankrijk.

Hiermee sluiten wij dit liveblog over de gebeurtenissen in België af. Vanzelfsprekend houden wij u in onze reguliere berichtgeving op de hoogte van de laatste gebeurtenissen.

Overzicht van de gebeurtenissen in Brussel

'Belgische terreurcel grotendeels opgerold'

Volgens correspondent Joris van Poppel is met de arrestatie van Abdeslam een belangrijke IS-cel in België opgerold.

'Belgische terreurcel grotendeels opgerold'

Brussels ziekenhuis onder zware bewaking

De Belgische krant De Morgen meldt dat Salah Abdeslam naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis is gebracht. Persbureau Belga heeft foto's gepubliceerd waarop te zien is dat alle ingangen van het ziekenhuis zwaar bewaakt worden door de veiligheidsdiensten.

Eerder waren er nog berichten dat Abdeslam naar een ziekenboeg van een gevangenis was gebracht.

Vijf aanhoudingen, drie huiszoekingen

De Belgische veiligheidsdiensten hebben vandaag drie huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn in totaal vijf mensen opgepakt. Dat meldt de Belgische justitie in een persconferentie. De huiszoekingen, waarvan een in de Brusselse wijk Jette en twee in Molenbeek, begonnen om 16.30 uur en eindigden rond 20.30 uur.

Salah Abdeslam werd rond 16.40 uur opgepakt in de Vier-Windenstraat in Molenbeek. Hij was niet gewapend, zegt justitie. Omdat hij niet naar de bevelen van de politie luisterde, werd hij in zijn been geschoten. Hij raakte daarbij lichtgewond.

Bij dezelfde huiszoeking werd ook een kompaan van Abdeslam opgepakt, genaamd Amine Choukri. Ook hij staat op de lijst van gezochte personen. De drie andere personen die werden opgepakt zijn leden van het gezin dat onderdak bood aan Abdeslam. De twee andere huiszoekingen leverden geen resultaat op.

Belgisch parket

Schieten in Molenbeek

Op internet verschijnen steeds meer filmpjes en foto's van de gebeurtenissen in Molenbeek vandaag. Zo maakte een omstander met zijn mobiele telefoon opnames van schoten in de Molenbeek.

Schieten in Molenbeek

Boze buurtbewoners in Molenbeek

Inwoners van Molenbeek zijn boos, omdat ze door de politieactie hun woning niet meer in mogen.

Buurtbewoners boos op Belgische agenten

Hollande: lever Abdeslam uit

De Franse president Hollande wil dat de terreurverdachte Salah Abdeslam, die vanmiddag door de Belgische veiligheidsdiensten is opgepakt, wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Hij zei dat tijdens de gezamenlijke persconferentie met de Belgische premier Michel.

Hij zei ook dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs op 13 november nog niet klaar is. "Er zullen meer arrestaties volgen", voegde hij eraan toe.

Hollande benadrukte dat er een link is tussen de aanslagen en de terreurgroep Islamitische Staat.

Premier Michel bedankt veiligheidsdiensten

"Ik wil onze veiligheidsdiensten bedanken", zei de Belgische premier Michel op de persconferentie. De diensten hebben volgens hem veel werk geleverd de afgelopen maanden in moeilijke omstandigheden. "Ik kan vaststellen dat ze de laatste maanden meer dan honderd huiszoekingen hebben gedaan. In moeilijke omstandigheden, zoals begin deze week in Vorst."

Hij had ook een boodschap voor de veiligheidsdiensten "We hebben de aanmoediging en de waardering van president Obama gekregen."

Michel: honderd huiszoekingen verricht

Opluchting en vragen in Parijs

Ook in Parijs, de plek van de aanslagen waarvoor Abdeslam verantwoordelijk wordt gehouden, is met opluchting op zijn arrestatie gereageerd. Maar er zijn ook vragen.

Opluchting en vragen in Frankrijk na arrestatie Abdeslam

Persconferentie Michel en Hollande begonnen

De gezamenlijke persconferentie van de Belgische premier Michel en president Hollande van Frankrijk is begonnen. Ze gaan in op de terreuracties vanmiddag in de Brusselse wijk Molenbeek.

De persconferentie is rechtstreeks te volgen.

Derde verdachte opgepakt, politieactie lijkt afgelopen

"De politieactie lijkt afgelopen te zijn", zegt correspondent Joris van Poppel. "Het wordt wat rustiger, maar de buurt is nog vergrendeld. Er zijn drie verdachten opgepakt, onder wie Salah Abdeslam."

'Autoriteiten zullen opgelucht zijn'

De Belgische autoriteiten zullen ongetwijfeld opgelucht zijn dat ze de meest gezochte terrorist van Europa te pakken hebben, zegt correspondent Joris van Poppel. Hij wist zich vier maanden lang schuil te houden in Brussel.

Joris van Poppel: autoriteiten zullen opgelucht zijn

Premier Michel ontvangt felicitaties

De Amerikaanse president Obama heeft gesproken met de Belgische premier Michel. Obama feliciteerde Michel en de Franse president Hollande met het oppakken van Salah Abdeslam.

Is dit het moment van de arrestatie van Abdeslam?

Het Belgische VTM heeft beelden op de website geplaatst waarop vermoedelijk de arrestatie van Salah Abdeslam te zien is. Op sociale media gaan de beelden ook rond.

Pers in groten getale op de been

De pers maakt zich op voor de persconferentie van de Belgische premier Michel en president Hollande van Frankrijk. De persconferentie is aan het Wetstraat 16 in Brussel, het kantoor van Michel.

'Abdeslam dook onder bij bekende van politie'

De gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam heeft de laatste dagen ondergedoken gezeten bij een man die al maanden door de politie in de gaten werd gehouden. Dat meldt de Belgische omroep RTBF.

Abdeslam vluchtte dinsdag waarschijnlijk uit een woning in de Driesstraat in het Brusselse stadsdeel Vorst toen de politie daar een inval deed. Abdeslam dook daarna samen met een tweede persoon onder in de Vier-Windenstraat.

De politie was al op zoek naar Abdeslam sinds de aanslagen in Parijs op 13 november. Het lijkt er op dat hij een groot deel van die tijd in Brussel heeft gezeten.

Nog geen persconferentie

De persconferentie van de Belgische premier Michel en president Hollande van Frankrijk die om 19.00 uur werd verwacht is nog niet begonnen. Een VRT-journalist denkt dat er gewacht wordt tot de actie helemaal afgelopen is.

Er verschijnen berichten dat er een tweede persconferentie komt. De Belgische justitie zal om 20.30 uur meer informatie geven.

Geen schoten en explosies meer

Het lijkt weer rustiger wat rustiger in de straat in Molenbeek waar enkele minuten geleden nog schoten werden gehoord. Het is nog steeds onduidelijk wat er zich in en rond het huis heeft afgespeeld.

Alles gebeurde wederom in de Vier-Windenstraat, waar eerder de terreurverdachte Salah Abdeslam werd opgepakt. Verschillende straten rond de Vier-Windenstraat zijn nog steeds afgesloten; de politie houdt pers en publiek op afstand.

Steeds meer hulpdiensten

Op dit moment rijden er steeds meer hulpdiensten de wijk binnen, zegt een verslaggeefster van VTM. Ze ziet agenten en een ambulance. "Maar de actie was net veel acuter. Toen werd er geroepen en geschoten." Het ging allemaal geel onverwacht en heel snel, zegt ze. "Of de actie voorbij is, kan ik nu niet inschatten."

Afgesloten straten in Molenbeek

De straten in Molenbeek zijn afgesloten, zag correspondent Joris van Poppel.

Veel politie op de been in Molenbeek

Meer explosies en schoten

In het VRT-journaal is te horen dat er nieuwe schoten en explosies in de buurt zijn. Er wordt ook melding gemaakt van rook. Politieagenten zouden nog een woning zijn binnengevallen.

Een journaliste van VTM meldt dat er iemand op straat is gaan liggen. Het is niet bekend wat er met die persoon aan de hand is. Ze zegt dat iedereen van de plek wordt weggestuurd.

Op dit ogenblik staan er agenten bij de voordeur van het huis. Wie of wat daar precies binnen is, is niet duidelijk.

Explosie in Molenbeek

Veel onrust bij arrestatie Abdeslam

Politiehonden hielden omstanders en de pers op afstand tijdens de arrestatie van Abdeslam.

Veel onrust bij arrestatie Abdeslam

Twee scholen in de wijk onbereikbaar

Twee scholen in de Vier-Windenstraat in Molenbeek zijn onbereikbaar doordat de straten eromheen zijn afgesloten. Er zijn nog zo'n twintig kinderen in de scholen, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Eerder was er een derde school onbereikbaar, maar daar is iedereen inmiddels weggehaald.

Meer beelden van arrestaties

In de Belgische media en op sociale media verschijnen steeds meer beelden van mensen die door de politie gearresteerd worden. VTM heeft mogelijk het moment vastgelegd waarop de terreurverdachte Salah Abdeslam door de politie wordt afgevoerd.

Eerder kwam het Belgische RTL al met een foto waarop vermoedelijk te zien is dat er iemand op straat wordt opgepakt. Het is onduidelijk wie er op de foto's de zien is.

'Derde verdachte op straat opgepakt'

Een derde verdachte is opgepakt op straat, meldt een verslaggever van de VRT. "Men zoekt uit of er zich nog iemand in een van de panden verschanst. Een kwartier geleden hebben we nog verschillende schoten gehoord."

Hoop van de NCTV

"We hopen dat hiermee een slag is toegebracht aan de plannen van IS om dood en verderf te zaaien." Dat zegt een woordvoerder van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tegen persbureau ANP.

"Het is wel belangrijk om onverkort alert en waakzaam te blijven. Er zijn immers aanwijzingen voor andere plots", voegt de woordvoerder daaraan toe. Woensdag meldde de NCTV dat Islamitische Staat waarschijnlijk plannen heeft om na Parijs ook in andere Europese steden aanslagen te plegen.

De inval op de Belgische televisie

De Belgische televisie was snel ter plekke om de inval in Molenbeek vast te leggen.

De inval in Molenbeek via de Belgische televisie

'Er was een tip over Abdeslam'

Correspondent Joris van Poppel over de razendsnelle politieactie in Molenbeek.

'Er was een tip over Abdeslam'

Molenbeek afgesloten, verkeer loopt vast

Door de politieactie is de Brusselse wijk Molenbeek afgesloten. Er lopen veel zwaarbewapende politieagenten rond met honden. Ook lopen er gemaskerde agenten in het gebied. Sommige buurtbewoners zeggen dat ze bang zijn.

In de straten rond Molenbeek loopt het verkeer vast door de afsluitingen.

Toen de actie net begon, was te zien hoe zwaarbewapende veiligheidstroepen op enkele meters van buurtbewoners in actie kwamen.

Veel politie op de been in Molenbeek

Politieactie gaat door

Er zijn berichten dat er nog twee mogelijke doelwitten in de woning zijn waar Abdeslam en een tweede persoon zijn aangehouden.

Gezamenlijke persverklaring Belgie en Frankrijk

Naar verwachting geven rond 19.00 uur de Belgische premier Michel en de Franse president Hollande samen een persverklaring over de gebeurtenissen in Molenbeek.

Journalisten moesten terughoudend berichten

Het VRT-journaal meldt dat Belgische media is gevraagd geen beelden uit te zenden zolang de politieactie bezig was. Dat was om te voorkomen dat de terroristen via de media de strategie van de agenten konden achterhalen.

Het Belgische RTL twitterde een foto waarop mogelijk een arrestatie te zien is.

Belgen reageren opgelucht

Op sociale media reageren mensen opgelucht op de aanhouding van Salah Abdeslam. Onder meer door de staatssecretaris voor Asiel, Theo Francken.

'Abdeslams vluchtroute van 126 dagen'

Salah Abdeslam wist sinds 13 november 2015 uit handen te blijven van de politie. De Belgische zender VTM zette op een rij waar hij die 126 dagen lang heeft gezeten.

Abdeslam inderdaad levend gepakt

De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam is inderdaad levend gepakt bij de anti-terreuractie in Molenbeek. De Belgische politie heeft dat bevestigd. Bij zijn aanhouding is hij in zijn been geschoten. Hij is in een huis in Molenbeek gearresteerd, samen met iemand anders. Ook die tweede persoon is gewond geraakt. Wie dat is, is nog onduidelijk.

De aanhoudingen zijn inderdaad verricht in een woning aan de Vier-Windenstraat.

Belgische media melden dat hij wordt afgevoerd naar de ziekenboeg van een gevangenis, waarschijnlijk in Brugge. Hij zou daar op een speciale afdeling, zwaarbewaakte afdeling worden geplaatst.

De 26-jarige Salah Abdeslam wordt door de politie gezocht

'Het wordt weer rustiger in de wijk'

Volgens Belgische journalisten ter plaatse wordt het weer rustiger in de wijk. De politie is nog wel aanwezig en doet onderzoek.

Agenten houden de wacht, omstanders kijken toe

'Abdeslam naar ziekenhuis'

Belgische media melden dat Abdeslam inmiddels is afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij zou zijn geraakt met één kogel in het been.

Politie tegen Belgische media: Abdeslam is gepakt

De politie heeft tegenover de Belgische zender VTM bevestigd dat de voortvluchtige terreurverdachteSalah Abdeslam levend is gevat bij de politieactie in Molenbeek. Hij zou gewond zijn, net als iemand anders die is gearresteerd.

De aanhoudingen zouden zijn verricht in een woning aan de Vier-Windenstraat.

Agenten in Molenbeek tijdens de actie

Agenten in Molenbeek

Franse president: politieactie houdt verband met aanslagen

De Franse president Hollande bevestigt dat er een verband bestaat met de aanslagen van 13 november in Parijs.

'Salem Abdeslam levend gepakt'

Er komen berichten binnen dat de voortvluchtige terreurverdachte levend zou zijn gepakt in Molenbeek. Abdeslam is de gezochte terrorist van wie deze week vingerafdrukken werden gevonden bij een politie-inval in Vorst.

Eerste beelden politieactie Molenbeek

Een extra Journaal van de VRT met de eerste beelden van de politieactie in Molenbeek.

Eerste beelden politieactie Molenbeek

Politie is huis binnengevallen

Bij de politieactie is de politie binnengevallen in een huis, waar de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam zich schuil zou houden. Volgens Belgische media zou de politie hem via camerabeelden op het spoor zijn gekomen.

Politieactie trekt bekijks

Een verslaggever van de Belgische zender VTM meldt dat er veel buurtbewoners op de actie afkomen. Volgens de zender staat ook vast dat de actie inderdaad gericht is tegen de gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam.

Premier Michel verlaat top Brussel

De Belgische premier Michel heeft de EU-top in Brussel over Turkije verlaten vanwege de politieactie.

Livestream politieactie

De Belgische zender VTM heeft een livestream op hun website waarop te zien is hoe agenten in Molenbeek actief zijn. Volgens de zender is de actie gericht tegen de gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam, een van de mannen achter de aanslagen in Parijs.

'Een dode en gewonde gevallen'

Diverse Belgische media melden dat er een dode en een gewonde zijn gevallen bij de politieactie in Molenbeek. Verschillende media melden dat de gewonde de gezochte terreurverdachte Salah Abdeslam zou zijn.

Grote politieactie in Molenbeek, mogelijk gericht tegen Abdeslam

In Molenbeek in Brussel is een grote politieactie aan de gang. Er zijn schoten gelost en er zijn granaten gegooid. Het doelwit van de actie is Salah Abdeslam, meldt de Belgische zender VTM.