Een Syrisch meisje heeft de oversteek van Turkije naar het Griekse eiland Lesbos overleefd. Maar nu wil ze doorreizen naar West-Europa

Veel twijfel in Kamer over vluchtelingendeal met Turkije

De Tweede Kamer debatteert vandaag met het kabinet over de komende Europese top die is gewijd aan de vluchtelingenproblematiek. Het principe-akkoord dat de EU-leiders vorige week sloten met Turkije, komt uiteraard ook ruimschoots aan bod.

Premier Mark Rutte verdedigt vol overtuiging de deal met Turkije om het aantal vluchtelingen terug te dringen. Eind deze week moeten op de EU-top de afspraken met Turkije definitief worden. Maar vanuit de oppositie klinken er ook vanavond weer veel twijfels en kritiek.

Veel twijfel in Kamer over vluchtelingendeal met Turkije

'Boten blijven komen'

Premier Rutte heeft er vertrouwen in dat de afspraken met Turkije rondkomen en dat ze gaan werken. "We moeten het liefst maandag of dinsdag met dit programma gaan beginnen want de boten blijven komen. Ik weet niet of dat haalbaar is, maar wat mij betreft in ieder geval zo snel mogelijk."

De wens van partijen als CDA, ChristenUnie en D66 om met dit Turkije geen afspraken te maken vindt Rutte niet realistisch. Dan zullen er nog meer mensen verdrinken en komt Griekenland met een onoplosbaar probleem te zitten, aldus de premier.

Toetredingsgesprekken

De Europese regeringsleiders hebben Turkije beloofd dat ze in ruil voor het terugnemen van vluchtelingen gaan praten over vrij reizen voor de Turken en opnieuw beginnen met de onderhandelingen over toetreding tot de EU.

Ook daar zijn zorgen over in de Kamer. Betekent deze deal dat de toelatingseisen minder hard zullen worden voor Turkije? Volgens Rutte kan hij dat misverstand direct de wereld uit helpen.

Rutte helpt misverstand de wereld uit: verslappen toelatingseisen niet

CDA-leider Sybrand Buma vindt niet dat Europa toetredingsonderhandelingen moet beginnen met een land waar de regering kranten sluit en de rechterlijke macht ter discussie stelt. "We gooien onze democratische waarden in de uitverkoop."

Hij wil bovendien dat de drie miljard extra voor Turkije aan Griekenland en bijvoorbeeld Jordanië gegeven wordt. Verder wil hij sancties als Turkije afspraken niet nakomt.

'Nationaal Actieplan Vluchtelingen'

D66 vindt dat er nog veel te veel onduidelijk is over de inhoud en de gevolgen van de afspraken van de Europese Unie met Turkije. "Europa staat op een historisch kruispunt", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Verder is D66 optimistisch dat alle ideeën die tot nu toe zijn bedacht kunnen leiden tot een nationaal plan.

D66-leider Alexander Pechtold is niet aanwezig bij het debat. Hij lanceerde vandaag een nieuw vluchtelingenplan, dat verschillen moet overbruggen. Politici moeten in het vluchtelingendebat op zoek gaan naar raakvlakken en gemeenschappelijke standpunten, en de polarisatie laten varen. Dat moet leiden tot een 'Nationaal Actieplan Vluchtelingen', vindt Pechtold. Hij pleit vanavond voor het plan op een vluchtelingenbijeenkomst in Den Haag.

Mensenrechtenschendingen

SP-leider Roemer vindt dat er te weinig gebeurt om de situatie in de opvangkampen in de buurlanden van Syrië te verbeteren. Ook vraagt hij zich af hoe wordt gecontroleerd dat de miljarden euro's die naar Turkije gaan ook worden gebruikt voor betere omstandigheden voor vluchtelingen.

Verder is hij het er niet mee eens dat vluchtelingen en migranten worden teruggestuurd naar Turkije, omdat in dat land mensenrechten worden geschonden. "Waarom eist de VVD niet dat dat wordt verbeterd?"

Roemer: afspraak met het mes op de keel

'Sluizen weer open'

PVV-leider Geert Wilders noemt de afspraken met Turkije "een historische fout". Hij verwacht dat de Turkse president Erdogan zijn beloften nooit nakomt en zich gedraagt als een dictator. "Als Erdogan zijn zin niet krijgt, zet hij de sluizen van de mensensmokkel gewoon weer open."

Wilders wil ook niet dat Turkse staatsburgers visumvrij door Europa kunnen reizen. Hij verwacht dat veel Turken de illegaliteit in zullen verdwijnen. "Hoppa, 80 miljoen visumvrije Turken erbij."

'Rutte heeft zich laten piepelen door de Turken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl