NOS Nieuws

Pechtold pleit voor 'Nationaal Actieplan Vluchtelingen'

Politici moeten in het vluchtelingendebat op zoek gaan naar raakvlakken en gemeenschappelijke standpunten, en de polarisatie laten varen. Dat moet leiden tot een 'Nationaal Actieplan Vluchtelingen'. D66-leider Pechtold gaat hier dinsdagavond voor pleiten op een vluchtelingenbijeenkomst in Den Haag.

In een opinie-artikel in NRC Next schrijft hij: "Wat we nu nodig hebben, is politieke wil. De bereidheid het goede te zien in ideeën van de ander. De moed om het eigen gelijk te laten varen.''

Hij is kritisch over de manier waarop de politiek tot nu toe met de vluchtelingencrisis omgaat, en spaart daarbij zichzelf niet. Alleen het zoeken naar het gemeenschappelijke kan vooruitgang opleveren, "maar precies die houding mis ik in politiek Den Haag. En dat reken ik ook mezelf aan.''

"In een gepolariseerd debat richten camera en microfoon zich vaak op hen die het hardste schreeuwen. Je bent onvoorwaardelijk voor vluchtelingenopvang of je bent fel tegen."

Zwijgende meerderheid

In het actieplan staan een aantal punten waarover "bijkans iedereen" het eens is. Onder meer dat vluchtelingen "vanaf dag één onze taal en onze waarden" moeten leren en dat ze les moeten krijgen op hun eigen niveau. Met landen als Turkije, Marokko en Albanië moeten afspraken worden gemaakt over een snelle terugkeer van economische vluchtelingen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet meer capaciteit krijgen. En de buitengrenzen van Europa moeten streng worden bewaakt.

Veel mensen willen vluchtelingen helpen, maar maken zich zorgen over de toekomst, aldus Pechtold. Met zijn voorstel denkt hij het draagvlak voor het vluchtelingenbeleid onder "die zwijgende meerderheid van miljoenen" te houden en "degenen die haat en verdeelheid zaaien de wind uit de zeilen te nemen."

Waarmee hij doelt op PVV-leider Wilders, die onmiddelijk reageerde op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl