Minister Asscher in Nieuws & Co met een Haagse strandtenthouder
Aangepast

Wellicht aanpassingen Flexwet

Veel werkgevers en werknemers klagen over onbedoelde effecten van de flexwet. Volgens critici leidt de Wet Werk en Zekerheid niet tot meer vaste banen. Minister Lodewijk Asscher gaat aan de slag met nieuwe voorstellen voor de bekritiseerde wet. Wel vindt hij het te vroeg om de hele wet op de schop te nemen.

Asscher beloofde de Tweede Kamer vandaag in ieder geval opnieuw in gesprek met de sociale partners te gaan. Maar die moeten nu eerst proberen de moeilijkheden onderling op te lossen, omdat daar binnen de wet genoeg mogelijkheden voor zijn. Pas dan is hij zelf aan bod, vindt Asscher.

Duurder

De wet leidt in sommige sectoren tot grote problemen. Tijdelijke krachten worden niet sneller in vaste dienst gekomen en het ontslaan van vaste werknemers is duurder en moeilijker. Werkgevers moeten werknemers al een vast contract aanbieden als ze twee jaar tijdelijke contracten hebben gehad.

Luistert Asscher naar kritiek Flexwet?

MKB-voorzitter Van Straalen noemde de wet vorige week in Nieuwsuur een mislukking. Het tegenovergestelde wordt volgens hem bereikt: werknemers met een flexibel contract krijgen minder snel een vast contract en moeten na twee jaar juist vertrekken.

Technisch failliet

Ook de taxibranche kan totaal niet uit de voeten met de nieuwe ontslagregels en heeft vooral last van de zogeheten 'transitievergoeding', de vervanger van de ontslagvergoeding. Chauffeurs die worden ontslagen, moeten sinds 1 juli een exit-premie krijgen, als zij minstens 24 maanden in dienst zijn geweest.

Daardoor is volgens de branchevereniging 60 procent van de bedrijven technisch failliet. Maar ook werknemers zijn de dupe want vanwege de hoge kosten en risico’s krijgen ze minder vaak een vast contract.

"Als je naar de aantallen kijkt van de mensen die in vaste dienst zijn in deze sector dan zie je dat het van 30 to 40 procent de laatste jaren verlaagd is naar ongeveer 15 procent. Dat was niet de bedoeling geloof ik", zegt Bertho Eckhardt voorzitter KNV Taxi.

Kwetsbare doelgroepen

Taxibedrijven zijn voor bijna 80 procent van hun omzet afhankelijk van contracten met gemeenten, zorgverzekeraars en zorginstellingen voor het vervoer van ouderen en gehandicapten. Connexxion Taxi Services maakt zich als een grote speler in die contractvervoermarkt ernstige zorgen over de gevolgen van de wet.

"De nieuwe wet heeft grote negatieve invloed op de kwaliteit van juist het vervoer de kwetsbare doelgroepen. Denk aan het vervoer van bij voorbeeld ouderen en kinderen voor het bijzonder onderwijs", aldus een woordvoerder.

MKB-voorzitter noemt Wet Werk en Zekerheid mislukking

Pretparken

Voor seizoensarbeid pakt de wet ook niet goed uit. Pretparken die zeven maanden per jaar open zijn, kunnen er niet mee uit de voeten, want werknemers moeten volgens de wet tussen twee contracten zes maanden uit dienst. Dat betekent dat de werkgever één maand zonder zijn personeel zit.

"Onze pr- en marketingman was ijsjes aan het draaien. Ik zelf zat op een attractie verschillende dagen en het hoofd van onze technische dienst stond in de keuken", zegt Janna van der Linde van attractiepark Drouwenerzand.

Basisonderwijs

In Friesland voeren scholen deze week actie omdat zij het gevoel hebben dat de politiek hun problemen niet serieus neemt. In het basisonderwijs zijn dagelijks duizenden invalkrachten aan het werk. Zij krijgen een contract per keer dat ze werken, ook als dat voor één dag is.

In de praktijk betekent dat dat een leraar bij drie invalbeurten al aan het maximum aantal contracten zit, volgens de nieuwe wet. Krijgt de invaller geen vast contract, dan mag de leraar een half jaar niet meer voor die school werken, of voor andere scholen die vallen onder hetzelfde schoolbestuur.

"Het is voor ons eigenlijk onwerkbaar zo. Ik zou niet weten hoe het moet met die zes maanden er tussen. Drie maanden is prima maar een half jaar is gewoon niet te doen", aldus Herman Langhorst van de protestants christelijke basisonderwijs in Meppel.

'Waar krijg je nou wel na drie dagen een vast contract?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl