Scholen vrezen ervoor dat ze in het ergste geval kinderen naar huis moeten sturen als ze geen invaller hebben

Friese scholen in actie tegen Flexwet

Friese scholen voeren actie tegen de Flexwet die komende zomer wordt ingevoerd. Volgens de Friezen heeft de wet grote gevolgen voor de scholen en in Friesland worden die de komende tijd al merkbaar.

De 190 Friese scholen doen deze week alsof de wet al is ingegaan. Uit protest zullen de scholen bij ziekte van leerkrachten zo weinig mogelijk invallers oproepen, om te voorkomen dat ze de leraren na drie invalbeurten in vaste dienst moeten nemen.

"Indien nodig worden groepen samengevoegd", zegt schoolbestuurder Jan Sijtsema. "In het ergste geval wordt geen les gegeven." Dat is volgens Sijtsema ook een gevolg van de wet.

De Wet Werk en Zekerheid van minister Asscher ging vorig jaar in, maar tot 1 juli geldt een overgangsregeling. Daarna moeten leraren na drie invalbeurten een vast contract krijgen. De wet geeft flex-medewerkers zo meer zekerheid over hun inkomen.

Voorzitter CBO Fryslân wil meer vrijheid, anders verwacht hij problemen

Volgens de Friese scholen werkt de wet niet in landelijke gebieden. "Hier zijn de afstanden voor invallers groot. Nu hebben we een vaste invaller, straks niet meer. Dan hoort iemand uit Sneek om 08.00 uur dat hij in Dokkum nodig is. Dan komt hij te laat", zegt Sijtsema.

"Soms hebben we wel vijftien zieken. Straks kan een invaller drie keer komen en daarna moet hij er zes maanden uit.

Ik ben er bezorgd over dat ze nu al dit zware actiemiddel inzetten. Dit dupeert vooral ouders en kinderen.

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken

Minister Asscher vindt dat de scholen een zwaar middel inzetten: "De Friese schoolbesturen dreigen kinderen naar huis te sturen om een punt te maken tegenover de onderwijsvakbonden. Ik ben bezorgd dat ze nu al dit zware actiemiddel inzetten. Dit dupeert vooral ouders en kinderen."

Broodnodige flexibiliteit

De PO-Raad, een organisatie voor het primair onderwijs, steunt de Friese actie en zegt dat het probleem op alle scholen speelt. Zo heeft een Haagse school berekend dat in de nieuwe situatie 200 invalkrachten nodig zijn om vaste contracten te voorkomen, in plaats van 70 in de oude situatie.

Volgens vice-voorzitter Simone Walvis van de PO-Raad wordt het invalwerk nu al voor een groot deel opgelost met vaste contracten. "Maar bij acute problemen zoals ziekte houden we daar bovenop de noodzaak voor flexibele invallers. We moeten mensen hebben die kunnen inspringen. Door de Flexwet verliezen we die broodnodige flexibiliteit."

Beter samenwerken

De vakbond van onderwijspersoneel AOB vindt dat onzin en steunt de Flexwet. "De vaste flexpools vangen inderdaad het grootste deel van het invalwerk prima op. Maar niet in alle regio’s werken scholen op deze manier samen. In Friesland is samenwerken bijvoorbeeld een probleem. Dat ligt niet aan de wet, maar aan scholen die autonoom willen blijven en daarmee niet meegaan met de tijd."

Daarnaast vindt de AOB dat de PO-Raad zelf ook beter moet samenwerken. "Als we samen kijken naar de problemen rond flexibiliteit op scholen, kunnen we daar in de cao vast afspraken over maken."

Minister Asscher benadrukt dat er mogelijkheden zijn om uitzonderingen op de regels te maken, maar dan moeten de scholen en de docenten het eerst eens worden over wat nodig is.

Friese scholen verzetten zich tegen flexwet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl