Nieuw kleinschalig onderzoek onder zwangere vrouwen met het zika-virus, wijst uit dat 30 procent van hun baby's ernstige afwijkingen hebben. En het gaat dan niet meer alleen om microcefalie, waardoor baby's met een te klein hoofd worden geboren, maar ook om andere afwijkingen als blindheid en schade aan het centrale zenuwstelsel.
In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws en een gesprek met Marc Bessems, correspondent in Brazilië. Te gast is Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Spoedzitting
De bewijzen voor een verband tussen het virus en afwijkingen bij foetussen stapelen zich op. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO komt komende dinsdag bijeen naar aanleiding van alle nieuwe bevindingen. Vorige maand bestempelde de WHO de uitbraak van het zika-virus als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid.
In een artikel in de New England Journal of Medicine schrijven onderzoekers gisteren dat er veel meer problemen zijn dan eerder gedacht.
De onderzoekers volgden 88 zwangere vrouwen uit de Braziliaanse stad Rio de Janeiro voor hun studie. Bij 72 van hen was vastgesteld dat ze het zika-virus met zich meedroegen. Bij bijna een derde van hen werd een probleem gesignaleerd bij het ongeboren kind. Het gaat om meerdere ernstige geboorteafwijkingen. Bij de zestien zwangere vrouwen die niet besmet waren met het zika-virus werd geen probleem bij de ongeboren baby ontdekt.
Hersenafwijkingen
In twee gevallen werd een baby dood geboren. In andere gevallen werd verkalking van het brein vastgesteld, was de placenta niet in orde, was er een ernstige groeibeperking of schade aan het centrale zenuwstelsel met blindheid als gevolg.
Eerder werd het zika-virus in Brazilië al in verband gebracht met ernstige hersenafwijkingen bij ongeboren baby's. Ook waren er al sterke vermoedens dat het virus ertoe leidt dat de schedel te klein blijft. De resultaten van het nu gepubliceerde onderzoek lijken die vermoedens te bevestigen.
Deze week publiceerde ook het John Hopkins Instituut voor celonderzoek een verband tussen het virus en de aantasting van het hersenweefsel van baby's.
Muggen
Het zika-virus dook in september ook op in Colombia, na Brazilië het tweede land waar de besmetting op grote schaal om zich heen grijpt. Het virus wordt overgedragen door muggen. Bij gezonde mensen kan het virus niet veel kwaad. Het veroorzaakt griepachtige verschijnselen.
Volgens het Nederlandse RIVM is het niet eenvoudig om de diagnose van het zika-virus te stellen. De symptomen lijken erg op die van een dengue- of chikungunya-infectie, die ook in Midden- en Zuid-Amerika voorkomen, en kunnen door elkaar gehaald worden.