In or out? Volgens UKIP-leider Nigel Farage is er maar één verstandig antwoord: vertrekken uit de Europese Unie. De Britse politicus voert al maanden campagne voor een Brexit.
Het referendum in juni waarin de Britten zich mogen uitspreken over het EU-lidmaatschap is volgens Farage een unieke kans. "Onder het gezag van Rutte als voorzitter van de EU, gaat de eerste grote lidstaat afscheid nemen."
Nieuwsuur spreekt met Nigel Farage over de mogelijke Brexit, de gevolgen daarvan en de steun van de Londense burgemeester Boris Johnson voor het nee-kamp.
Ik hoop dat als Groot-Brittannië vertrekt, andere landen zullen volgen.
Nigel Farage pleit met zijn UK Independence Party (UKIP), die werd opgericht door Alan Sked, al jaren voor uittreding uit de EU. "Ik wil wel handelen en samenwerken met de Europese Unie, maar ik wil geen onderdeel zijn van een politieke unie die onze wetten schrijft, boven ons rechtbanken staat en ons hindert in handel."
Tegen Nieuwsuur beschrijft Farage het Britse lidmaatschap als een "zeer slechte ervaring". "Ik hoop dat als Groot-Brittannië vertrekt, andere landen zullen volgen. Misschien ontstaat er dan ooit 'n fatsoenlijke EU, waar we echt kunnen samenwerken."
Immigratie is een van de grote thema's van Farage in de Brexit-campagne. Het Europese asielbeleid faalt aan alle kanten, vindt hij. "Ik wil een verstandig migratiebeleid. Geen open deur voor 'n onbeperkte toestroom van ongeschoolde arbeiders uit Zuid- en Oost-Europa."
De Britse premier David Cameron sloot vorige week een akkoord met de EU. Groot-Brittannië krijgt binnen de Unie "een speciale status".
Farage is niet bepaald tevreden met de uitkomst. Volgens hem gaat er door de deal niets veranderen. "Het was niet echt een deal, dat is overtrokken. Het was een overeenkomst. Eigenlijk is het oplichting, want als wij in het referendum voor stemmen zouden de beloften uit de overeenkomst allemaal loos blijken."
En nu is de burgemeester van Londen het met me eens. Ik ben dolgelukkig.
De Brexit-campagne heeft er sinds dit weekend een belangrijke supporter bij gekregen: Boris Johnson, de burgemeester van Londen. Het is een tegenslag voor premier Cameron, die Johnson eerder die dag nog opriep zich niet bij Vote Leave aan te sluiten.
UKIP-leider Farage is juist blij met het besluit van Johnson. "Ze hebben me voor gek uitgemaakt, voor een extremist, voor gestoord. Alle scheldwoorden die je maar kunt bedenken, vanwege mijn denkbeelden. En nu is de burgemeester van Londen het met me eens. Ik ben dolgelukkig."
Geen enkel bedrijf in de Londense City heeft gezegd niet meer te willen investeren.
De uiteindelijk keuze van de Britten zal pas bekend worden op 23 juni, als de kiezers zich mogen uitspreken in een referendum. Wat de uitkomst gaat worden is lastig te zeggen, de peilingen lijken erg van elkaar te verschillen.
What UK Thinks maakt een zogenoemde Poll of Polls door het gemiddelde te nemen van zes peilingen (tussen 11 en 23 februari). Daarin wil 54 procent in de EU blijven en 46 procent uit de EU vertrekken.
Het Britse pond staat onder druk door de toenemende onzekerheid over een Brexit. De koers is deze week sterk gedaald door onder meer de steun van burgemeester Johnson.
Toch maakt Farage zich daar totaal geen zorgen om. "Dat is toch geweldig nieuws. Het vooruitzicht op een zwakkere pond en een Brexit en eigen handelsovereenkomsten is prachtig. Dat is goed voor de Britse export en daar ben ik blij om."
Ook klopt het volgens de UKIP-leider niet dat grote bedrijven dreigen te vertrekken uit de Londense City. "Geen enkel bedrijf in Londen heeft gezegd dat ze niet meer investeren als de Britten uit de EU stappen. Dat grote bedrijven zich uitspreken voor het EU-model verbaast me niet, maar echt gevaar bestaat er niet."