Groot-Brittannië krijgt 'speciale status' binnen EU

De Britse premier David Cameron heeft een akkoord bereikt met de EU over het Europese lidmaatschap van Groot-Brittannië. Het is nu aan de Britten zelf die op 23 juni in een referendum voor of tegen het Britse lidmaatschap mogen stemmen.

In Nieuwsuur correspondenten Arjan Noorlander in Brussel en Tim de Wit in Londen.

Groot-Brittannië krijgt 'speciale status' binnen EU

Speciale status

Groot-Brittannië krijgt volgens Cameron binnen de Unie "een speciale status". Dat houdt in dat in toekomstige verdragen wordt vastgelegd dat Groot-Brittannië niet mee hoeft te doen aan verdere Europese integratie en dat financiële en economische problemen tussen euro- en niet-eurolanden op een eerlijke manier worden opgelost.

Verder krijgt Groot-Brittannië het recht om, in uiterste gevallen, immigranten uit EU-landen vier jaar uitkeringsrechten te ontzeggen die voortvloeien uit het werk dat ze in Groot-Brittannië doen. Deze maatregel mag Londen zeven jaar lang handhaven. Cameron was de onderhandelingen ingegaan met een eis van dertien jaar.

Brexit-campagne

Cameron wil wel dat Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft. Het kabinet steunt dat regeringsstandpunt, maar sommige ministers zullen hun eigen campagne voeren, waarin ze de kiezers juist op zullen roepen voor een vertrek uit de EU te stemmen.

Ook zijn niet al zijn partijgenoten voorstander van het besluit, zegt correspondent Tim de Wit. "Tientallen hebben al gezegd een Brexitcampagne te gaan voeren." Er zijn zelfs al ministers die hebben gezegd dat ze het onderhandelingsresultaat te mager vinden. Cameron zal vooral de zwevende kiezers moeten overtuigen, zij gaan het verschil maken in het referendum."

Cameron: ik houd niet van Europa, maar we moeten lid blijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl