Nieuwsuur
EPA

Afgelopen zomer stond Griekenland nog aan de rand van de financiële afgrond. Het is er nu al een paar maanden rustig. Althans, zo lijkt het. Onder de Grieken is veel verzet tegen de bezuinigingsplannen van de Syriza-regering. 

Zo waren er gisteren massale protesten in Athene. Tienduizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de overheidsplannen. Plannen, die premier Tsipras moet uitvoeren, anders kan hij de miljarden euro's aan noodsteun uit Brussel vergeten. 

Het is voor het eerst dat de Griekse regering met dit soort harde acties te maken krijgt. Gisteren lag het openbare leven grotendeels plat vanwege een 24-uursstaking, de grootste staking in jaren. 

Griekse boeren: kom niet aan onze pensioenen

Ook een van de machtigste sectoren van het land voert actie: de Griekse boeren. Ze blokkeerden belangrijke verbindingswegen in het hele land. 

Boeren worden het hardst getroffen door de bezuinigingen. Hun belastingtarief wordt verdubbeld van 13 naar 26 procent. Daarnaast wordt hun pensioenpremie verdrievoudigd. 

Boeren blokkeren met hun tractors belangrijke wegen AFP

Hoewel er nog steeds donkere wolken boven Griekenland hangen, zijn de voorspellingen van de Europese Commissie over de Griekse economie iets minder somber. Het land heeft nog steeds de hoogste werkloosheid van de Europese Unie, maar het cijfer daalde van 27 procent naar 25 procent. 

Wel is er nog veel armoede onder de Grieken. Zo krijgen werklozen na een jaar geen enkele uitkering meer. En wie wel werkt moet afwachten of zijn salaris wordt gestort. 

Sommige data tonen dat ruim de helft van de Griekse huishoudens hulp van gepensioneerden krijgt.

George Katrougalos, minister van Werkgelegenheid

De pensioenen zijn daarom een belangrijk sociaal vangnet voor de Grieken. Hele families teren op het geld van de grootouders. Nog meer bezuinigingen op het pensioenstelsel treft daarom miljoenen Grieken. 

"Sommige data tonen aan dat 52 procent van de Griekse huishoudens hulp van gepensioneerden krijgen", zegt George Katrougalos, minister van Werkgelegenheid.

Toch moet er op het dure pensioenstelsel bijna 2 miljard worden bezuinigd. Tsipras kreeg na een zomer van zware onderhandelingen een nieuw steunpakket van 86 miljard voor de komende drie jaar in ruil voor hervormingen. 

Katrougalos is de spil in de pensioenonderhandelingen. Hij heeft begrip voor het protest van de Griekse bevolking en wil zijn poot stijf houden bij de komende onderhandelingen in Brussel. "Het is economisch- en sociaal gezien onacceptabel om verder te bezuinigen." 

Hij weigert nog eens te gaan snijden in het pensioen van de gewone man. "We kunnen niet nog meer kortingen op de algemene pensioenen accepteren." 

STER reclame