De meeste demonstraties verliepen relatief rustig
NOS Nieuws

Tienduizenden Grieken de straat op

Tienduizenden mensen hebben vandaag in Athene en andere Griekse steden gedemonstreerd, uit protest tegen de plannen van de regering-Tsipras om het pensioenstelsel te hervormen. Aan de demonstraties namen allerlei beroepsgroepen deel, van boeren en fabrieksarbeiders tot notarissen en advocaten.

Bovendien staken veel Grieken, waardoor het openbare leven grotendeels stil ligt. Het is de grootste staking in jaren. Alleen bussen en de metro reden een paar uur om demonstranten te vervoeren. Verder varen de veerboten vandaag en morgen niet uit en taxi-en vrachtwagenchauffeurs rijden niet. Ook zijn alle benzinestations gesloten en liepen binnen- en buitenlandse vluchten vertraging op door een werkonderbreking van de verkeersleiders.

Schermutselingen

In de middag ontstonden op het plein voor het parlement schermutselingen tussen de politie en anarchistische jongeren. De in het zwart geklede jongeren met helmen en bivakmutsen gooiden stenen en molotovcocktails naar de politie, die met traangas reageerde. De onrust was van korte duur en de demonstraties verliepen verder vreedzaam.

Hervormingen

Griekenland moet volgens afspraken met Brussel onder meer het pensioenstelsel aanpassen omdat dat nu veel te duur is. Dat is een van de voorwaarden om steun te blijven krijgen.

De afgelopen jaren hebben achtereenvolgende regeringen al verschillende keren ingegrepen bij bestaande pensioenen. "Dat is al elf keer gebeurd en Tsipras wil dat niet nog een keer doen", zegt NOS-correspondent Conny Keessen.

Maar toekomstige pensioenen zullen wel verder worden versoberd, volgens een plan van de regering. Ook stijgen de premies voor werkgevers en werknemers. Veel Grieken vinden Tsipras' plannen te rigoureus.

Boeren

Boeren worden het hardst getroffen. Niet alleen wordt hun pensioenpremie verdrievoudigd, ze moeten ook meer belasting gaan betalen omdat ze zelfstandig ondernemers zijn. Hun belastingtarief wordt verdubbeld van 13 naar 26 procent. "Volgens veel kleine boeren betekent dat het einde van hun bedrijf", aldus Keessen.

De boeren voeren al een dag of tien actie tegen deze plannen. Met duizenden tractoren blokkeren ze snelwegen en de grensovergangen in het noorden van het land met Turkije, Bulgarije, Macedonië en Albanië. Daar staan aan beide kanten lange rijen vrachtwagens te wachten om de grenzen over te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl