Van Zutphen reageert op kwestie Kinderombudsman

  • Miriam Lavalette

    redacteur en coördinator economie

  • Miriam Lavalette

    redacteur en coördinator economie

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen reageert vanavond in Nieuwsuur voor het eerst op de kwestie die is ontstaan rond Kinderombudsman Marc Dullaert.

Vorige week werd bekend dat Van Zutphen Kinderombudsman Dullaert niet wil voordragen voor herbenoeming. Dat betekent dat Dullaert per 1 april moet vertrekken. Van Zutphen schreef vorige maand aan de Tweede Kamer dat hij de wettelijke ruimte wil benutten om een eigen team samen te stellen.

Van Zutphen reageert op kwestie Kinderombudsman

#Dullaertmoetblijven

De kwestie leidde tot veel ophef, onder meer in de politiek. CDA en D66 hebben om opheldering gevraagd over het besluit van Van Zutphen. De partijen vinden dat het plotselinge vertrek van Dullaert veel vragen oproept, omdat de Kinderombudsman goed werk levert.

Op Twitter was #Dullaertmoetblijven enige tijd trending topic. Een petitie die oproept tot het aanblijven van Dullaert werd in korte tijd tienduizenden keren ondertekend. "Wij vinden dat Dullaert de rechten van onze kinderen goed bewaakt en moet blijven", luidt de tekst van de petitie.

Zelf aanstellen

Van Zupthen sprak gisteren met de Tweede Kamer over de invulling van de vacature die ontstaat door het vertrek van Dullaert. Na afloop wilde de ombudsman niets zeggen over het besloten gesprek. Wel hebben de Kamerleden in het gesprek duidelijk gemaakt dat er niet te lang geen Kinderombudsman mag zijn.

De Tweede Kamer gaat formeel niet over de voordracht van een nieuwe Kinderombudsman. Het is namelijk een zogenoemde substituut-ombudsman, die de Nationale ombudsman zelf mag aanstellen. Wel moet de Kamer de benoeming goedkeuren.

Ombudsman Van Zutphen: geen commentaar

Dullaert als waarnemer

"De wet zegt dat er een Kinderombudsman moet zijn en dat dreigt nu weg te vallen. Daarom moet die functie zo snel mogelijk worden ingevuld", zegt Dullaert vandaag in een interview met de NOS. Hij wil aanblijven als waarnemend Kinderombudsman tot er een opvolger is geworden.

"De wet zegt dat er de mogelijkheid is om een waarnemer te benoemen. Laat mij nou die zes maanden die nodig zijn om een nieuwe Kinderombudsman te vinden als waarnemer die functie vervullen. Op die manier voorkom je dat er een gat valt en dat belangrijke zaken stil komen te liggen."

Dullaert wil blijven als waarnemend Kinderombudsman

Dullaert zegt dat hij het belangrijk vindt om uit de crisis te komen. "Ik denk dat we terug moeten gaan naar de basis: het instituut ombudsman. Het gaat niet om personen, maar om de continuïteit. De belangen van de kinderen moeten geborgd worden."

Dullaert benadrukt dat hij daarom ook zelf over zijn schaduw heen springt. "Ik heb alle reden om op 1 april af te zwaaien, maar ik bied mezelf als waarnemer aan. Het gaat me aan het hart dat het instituut en al dat werk dat we hebben gedaan, verloren dreigen te gaan."

Gezicht naar buiten

Nieuwsuur bracht dinsdag naar buiten in bezit te zijn van een interne gespreksnotitie van de Nationale Ombudsman van november 2015. Hierin staat onder meer dat de functie van Algemeen Directeur komt te vervallen, dat de Nationale ombudsman "het gezicht naar buiten" is en dat de focus van de substituten (waaronder de Kinderombudsman, red.) naar binnen is gericht.

Dit lijkt in strijd met de wettelijke formulering: "De Kinderombudsman zal zich naar buiten toe met een eigen gezicht profileren om zo de toegankelijkheid en laagdrempeligheid te kunnen garanderen."

In een reactie aan Nieuwsuur laat de Nationale ombudsman weten dat de notitie niet actueel is en basis was voor een gesprek met de organisatie. "We zijn nu inmiddels twee maanden verder en daarmee ook zoveel gesprekken verder. De Nationale ombudsman heeft geen enkele behoefte om de positie van Kinderombudsman anders in te richten dan dat dit wettelijk geregeld is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl