PvdA akkoord met bombarderen IS in Syrië

De PvdA-fractie is akkoord met Nederlandse bombardementen op terreurbeweging IS in Syrië. Dat betekent dat de weg vrij is voor het kabinet om de militaire inzet tegen IS te versterken.

Nieuwsuur spreekt met PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Hij is in New York waar de VN-Veiligheidsraad bijeen is om te praten over onder meer de aanpak van terrorisme.

PvdA akkoord met bombarderen IS in Syrië

PvdA was het lange tijd oneens met bombarderen in Syrië omdat er geen volkenrechtelijk mandaat was en een politieke oplossing voor het conflict ontbrak. In Irak was dat wel het geval, vond de partij.​

Volgens PvdA-Kamerlid Servaes wordt daar nu wel aan voldaan. "Er is een volkenrechtelijk mandaat en er is een politiek proces op gang gekomen. Vorige week zijn de gesprekken tussen het Assad-regime en de oppositie begonnen."

'We zien dat er een politiek proces op gang is gekomen over Syrië'

Ook speelt de VN-resolutie die op 18 december is aangenomen over de inzet in Syrië een rol. Daarin wordt de gemeenschap opgeroepen om IS met alle middelen te bestrijden. Daarnaast moeten er vredesbesprekingen komen tussen de Syrische oppositie en Assad.

Treuzelen

De VVD was al langer voor bombarderen en vindt dat het kabinet niet langer moet treuzelen. Volgens de liberale fractie is bombarderen de enige effectieve manier om IS te bestrijden. Zij willen een uitbreiding van de huidige missie en vinden dat het kabinet te lang doet over het besluit.

Servaes zegt dat het nu aan het kabinet is om concrete voorstellen te doen voor wat Nederland in Syrië kan betekenen. In december vroegen de Amerikanen en Fransen Nederland om de strijd tegen IS "te intensiveren".

Op dit moment bombarderen vier Nederlandse F-16's vanuit een basis in Jordanië alleen IS-doelen in Irak.

Verslaggever Tom Kleijn met president Assad

Premier Rutte zei toen het kabinet heel zorgvuldig een besluit wil nemen. De verwachting is dat het kabinet vrijdag in de ministerraad een besluit neemt.

President Assad liet in een interview met Nieuwsuur weten dat Nederlandse bombardementen op IS-doelen in Syrië illegaal zijn. Nederland zou de Syrische regering om toestemming moeten vragen. "Ze hebben het recht niet. In geen enkele zin van het woord", zei Assad afgelopen december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl