President Assad

Assad in interview met Nieuwsuur: IS-bombardementen illegaal

Als Nederland besluit IS-doelen te bombarderen op Syrisch grondgebied, is dat illegaal. Dat zegt de Syrische president Bashar al-Assad vanavond in Nieuwsuur. "Het is illegaal en tegen het internationaal recht. Wij zijn een soeverein land. Als Nederland serieus terrorisme wil bestrijden, waarom nemen ze dan geen contact op met de Syrische regering om samen te werken?"

Nederland zou volgens de president toestemming aan de Syrische regering moeten vragen. "Ze hebben het recht niet. In geen enkele zin van het woord." Op de vraag of Nederland ooit contact heeft gezocht met de regering, antwoordt Assad: "Nee. Nooit."

President Assad over Nederlandse bombardementen

Ook het Nederlandse standpunt dat Assad als president verwijderd zou moeten worden om langlopende vrede te bewerkstelligen, wijst hij ferm van de hand. "Een Nederlandse burger zou het ook niet accepteren als een Syriër zou bepalen wie er in Nederland premier moet worden of niet. U zou dat niet accepteren, wij ook niet."

President Assad over het standpunt dat hij moet vertrekken

Onderhandelen

President Assad gaf gisteren een interview aan verslaggever Tom Kleijn en redacteur Roozbeh Kaboly in de Syrische hoofdstad Damascus. Het gesprek vond plaats in zijn residentie. De voorwaarden voor het gesprek waren dat er niet in het interview gemonteerd zou worden, maar dat Nieuwsuur wel vrij was om alle vragen te stellen en die niet van tevoren hoefden te worden ingeleverd. Nieuwsuur bepaalde zelf de lengte van het interview.

Uit het gesprek blijkt dat de Syrische president bereid is te onderhandelen, zelfs met landen die hem weg willen hebben. "Als ze willen dat ik ga, dan is er de stembus. We zijn er klaar voor, daar hebben we geen probleem mee. Als ze het Syrische volk kunnen overtuigen dat er een beter alternatief is en dat dit geen optie is voor de toekomst, zal de president gaan."

Recente rapporten van de Verenigde Naties en Human Rights Watch over Assads grootschalige mensenrechtenschendingen, wijst de president van de hand. "Die rapporten zijn slechts gebaseerd op verhalen. Ze zijn bevooroordeeld en gepolitiseerd. Er is hier niemand gekomen om het onafhankelijk te controleren. Er is veel bewijs op internet van terroristen die martelen, doden en onthoofden. Maken ze daar melding van?"

Jihadisten

Nieuwsuur sprak met Assad ook over de Nederlandse jihadisten die naar zijn land komen om te vechten. Assad: "De belangrijkste vraag is: waarom zijn ze in Europa? Dat ze hier naartoe komen is logisch: hier is chaos en terrorisme. Maar u bent er in Europa niet realistisch mee omgegaan."

Volgens de Syrische president hebben Europese regeringen de jihadisten niet goed laten integreren. "Als je in een getto woont, word je extremist. Wij exporteren terroristen niet, zij komen naar ons en gaan dan terug naar Europa. Zoals de drie daders in Parijs. Die kwamen uit Europa, die woonden niet in Syrië."

President Assad over Nederlandse jihadisten

Morgen praten in New York belangrijke spelers in het Syrië-conflict over mogelijke oplossingen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergei Lavrov zijn daarbij aanwezig. Ook worden vertegenwoordigers van Iran, Groot-Brittannië, Duitsland, Saudi-Arabië en andere Europese en Arabische landen verwacht.

"We willen met iedereen praten die wil helpen het probleem op te lossen", zegt Assad. "We hebben geen probleem met praten. De vraag is: wie wil ook daadwerkelijk iets doen? Niemand durft contact met ons op te nemen om het probleem op te lossen, tenzij de VS de agenda voor die landen en voor ons mag bepalen."

Syrische kwestie

De VS heeft altijd gezegd dat de Syrische president moet vertrekken, maar gisteren zei minister Kerry nog dat het vertrek misschien niet direct hoeft. Ook Frankrijk zegt dat Assad mogelijk een deel van de oplossing kan zijn. Over die veranderende houding is Assad kort: "Bedank ze maar. Ik was mijn tas al aan het pakken, klaar om te gaan. Nu mag ik blijven. Het heeft ons nooit geïnteresseerd wat zij zeggen."

Assad noemt het een Syrische kwestie. "Of het nou Obama is of Europa, het kan ons niet schelen. Zolang het Syrische volk deze president of een andere president wil, zal die er zijn. Het gaat anderen niks aan, heel simpel."

President Assad over houding VS en Frankrijk ten aanzien van zijn vertrek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl