Nieuwsuur
AFP

Het RIVM geeft zwangere vrouwen een negatief reisadvies voor gebieden waar het zika-virus heerst. "Wij adviseren zwangere vrouwen om twee keer over zo'n reis na te denken. Overweeg of het nou verstandig is en laat je informeren", zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM, in Nieuwsuur.

"Er zijn in de tropen ook nog vele andere ziekten die je niet wilt oplopen als je zwanger bent. En wat betreft de gebieden waar het zika-virus ook nog eens heerst, zeggen we: als het geen noodzakelijke reis is, stel het dan uit. Ga naar een andere bestemming."

Waarschuwing

De VS heeft al een negatief reisadvies uitgegeven voor zwangere vrouwen die naar Zuid-Amerika willen, en ook België heeft dat gedaan. De waarschuwing geldt voor veertien landen waar het virus voorkomt, waaronder Brazilië, Colombia, El Salvador en Suriname.

Nederland heeft (nog) geen reisadvies afgegeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken past reisadviezen niet aan vanwege gezondheidsrisico's.

Verspreiding

Inmiddels hebben zich tien Nederlanders gemeld met het virus. Zij hebben het opgelopen in Suriname. Omdat de mug die het zika-virus overbrengt in Nederland niet voorkomt, heeft het virus hier weinig kans. Maar op de Antillen en in Suriname kan het virus zich wel verspreiden.

"We kennen inmiddels een geval op Curaçao, die kwam vanuit Suriname. We moeten daar zeer oplettend zijn", zegt Van Dissel. "We verwachten dat het virus zich daar ook gaat verspreiden. Het lijkt op het chikungunya-virus dat we het afgelopen jaar daar ook hebben gehad."

STER reclame