Nieuwsuur
AFP

Het zika-virus lijkt niet alleen gevaarlijk voor ongeboren baby's, het kan mogelijk ook leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré, een zeldzame zenuwaandoening die de spieren aantast. 

Een groep onderzoekers van het Erasmus MC vertrekt binnenkort naar Suriname om daar met partners onderzoek te doen, onder meer naar de eigenschappen van het virus en de effecten van zika op het zenuwstelsel. 

Nieuwsuur spreekt met Jaap van Dissel, hoofd Infectieziektebestrijding bij het RIVM. Muggendeskundige Bart Knols zit in de studio. 

Zika-virus mogelijk niet alleen gevaarlijk voor baby's

Kinderwens uitstellen

Na Brazilië, Colombia en El Salvador raden ook de overheden in Jamaica en Ecuador vrouwen aan om voorlopig niet zwanger te worden vanwege de risico's van het zika-virus. Het virus lijkt namelijk afwijkingen bij ongeboren kinderen te veroorzaken. 

In Brazilië, waar het virus veel voorkomt, zijn het afgelopen jaar opvallend veel kinderen met onvolgroeide hersenen geboren. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Sinds de uitbraak is het aantal gevallen gestegen van minder dan 150 in 2014 tot bijna 4000 vorig jaar.

Het zika-virus wordt overgebracht door muggenbeten. Niet iedereen die door het virus wordt getroffen, wordt er ook ziek van. Het virus kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er in een week vanaf. Er is geen medicijn of vaccin.

Een Braziliaanse man met zijn dochter die werd geboren met een misvormd hoofdje Hollandse Hoogte / AP

Tien meldingen

Volgens het Nederlandse RIVM is het niet eenvoudig om de diagnose van het zika-virus te stellen. De symptomen lijken erg op die van een dengue- of chikungunya-infectie, die ook in Midden- en Zuid-Amerika voorkomen, en kunnen door elkaar gehaald worden.

Het RIVM heeft tien meldingen gekregen van Nederlanders die besmet zijn geraakt met het zika-virus. Ze liepen het virus allemaal op in Suriname. Onder de besmette personen zijn geen zwangere vrouwen. Volgens het RIVM hebben waarschijnlijk meer Nederlanders het virus opgelopen op vakantie.

De patiënten kunnen niemand in Nederland besmetten. Het zika-virus is niet van mens op mens overdraagbaar, het wordt verspreid door muggen die niet voorkomen in Nederland.

Wat is het zika-virus?

Negatief reisadvies

De VS geeft inmiddels een negatief reisadvies voor zwangere vrouwen die naar Zuid-Amerika willen, en ook België doet dat. De waarschuwing geldt voor veertien landen: Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Nederland heeft (nog) geen reisadvies afgegeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken past reisadviezen niet aan vanwege gezondheidsrisico's. Het RIVM adviseert mensen die naar de risicogebieden afreizen zich erop te kleden en goed te smeren met een antimuggenmiddel als DEET. 

STER reclame