Minister Asscher bij een maaltijd met Turkse jongeren
Aangepast

Turken en Marokkanen voelen zich buitengesloten

Minister Lodewijk Asscher gaf vorig jaar een interview waarin hij zijn zorgen uitte over allochtone jongeren in Nederland. Hij presenteerde een onderzoek van Motivaction waaruit bleek dat 90 procent van de Turkse jongeren de strijders die het opnemen tegen de Syrische president Assad helden vinden en dat 50 procent het een goede zaak vindt dat Nederlandse moslims naar Syrië trekken.

Er kwam al snel veel kritiek op de onderzoeksopzet en vraagstelling van het Motivaction-rapport. Die zouden niet representatief zijn geweest. Dat werd bevestigd door onderzoeksbureau Labyrinth dat in opdracht van het ministerie onderzoek deed naar de representativiteit. Asscher wilde een nieuw onderzoek.

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) presenteerde vandaag de nieuwe resultaten en daaruit blijkt het tegenovergestelde: meer dan 90 procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders heeft geen begrip voor jongeren die uitreizen om voor IS te strijden of voor personen die geweld gebruiken voor hun geloof. Jongeren hebben wel meer begrip dan ouderen.

Buitengesloten

Uit gesprekken die de onderzoekers voerden, blijkt ook dat allochtone jongeren vinden dat er met twee maten wordt gemeten, in het nadeel van moslims. Er leeft een sterk gevoel van uitsluiting. Veel van hen vinden dat ze niet gezien worden als individu, maar alleen als lid van een migrantengroep of als moslim.

In Nieuwsuur reageren minister Lodewijk Asscher en SCP-directeur Kim Putters.

Turken en Marokkanen voelen zich buitengesloten

Allochtonen zelf voelen zich 'van alles', schrijft het SCP: "Ze zijn Marokkaans of Turks, Nederlander, moslim en inwoner van een stad." Ongeveer de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich overwegend Turks of Marokkaans en gaat veel om met mensen uit de eigen bevolkingsgroep. Zij voelen zich niet of in geringe mate Nederlander.

Geef niet op!

Minister Asscher is niet verbaasd dat veel jongeren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zich niet thuis voelen. In de Nederlandse samenleving is volgens hem sprake van gevoelens van vervreemding, wantrouwen en zelfs angst voor elkaar. De minister vindt dat onder anderen PVV-leider Geert Wilders daaraan schuldig is.

Asscher roept de jongeren op nooit op te geven. "Dit is een land om trots op te zijn. Dus eis het op en deel het met al die andere Nederlanders. Wees niet slechts een slachtoffer van je omstandigheden, maar wees assertief om die omstandigheden te verbeteren."

Bij presentatie rapport SCP

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl