NOS Nieuws

Asscher: onderzoek naar Turkse jongeren onzorgvuldig

Asscher: onderzoek naar Turkse jongeren onzorgvuldig

Het onderzoek van vorig jaar naar sympathie onder Turks-Nederlandse jongeren voor extremisme bevat serieuze tekortkomingen. Dat is de conclusie van een studie naar de kwaliteit van het onderzoek, die minister Asscher heeft laten uitvoeren.

Het bureau Motivaction concludeerde vorig jaar onder meer dat verreweg de meeste jonge Turkse Nederlanders Syrië-gangers als helden zien. Ook zou de meerderheid achter de opmars van IS staan. Het onderzoek in opdracht van het instituut Forum deed veel stof opwaaien. Asscher noemde de uitkomsten verontrustend, maar plaatste er ook vraagtekens bij.

Niet eenduidig

Volgens een nieuw onderzoek door het bureau Labyrinth is in het eerdere onderzoek de formulering van vragen niet eenduidig en is ook onduidelijk wat de ondervraagde jongeren verstaan onder termen als 'jihadisme' en 'kalifaat'. Door die twijfels trekt Labyrinth de conclusie dat het onderzoek van Motivaction geen representatief beeld geeft van opvattingen onder migrantenjongeren.

Asscher heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau een nieuw onderzoek gevraagd naar de opvattingen van Nederlandse jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Hij vindt dat Motivaction zorgvuldiger had moeten zijn en betreurt dat Turks-Nederlandse jongeren door het eerste onderzoek zijn gekwetst.

Geen aandacht

Motivaction zegt in een reactie dat Asscher in zijn brief aan de Tweede Kamer slechts ingaat op een deel van het onderzoek. "In het rapport van Labyrinth staat ook de mening van andere experts, die wel achter ons onderzoek staan. Maar daar heeft Asscher geen aandacht voor. Dat verbaast ons", zegt een woordvoerder.

"We hebben vorig jaar direct aangegeven dat dit een verkennend onderzoek was en dat er aanvullend onderzoek nodig was om meer duiding te kunnen geven. Ons advies was destijds ook om deze eerste resultaten niet te publiceren totdat er meer onderzoek was gedaan. Maar dat advies hebben Forum en het ministerie naast zich neergelegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl