NOS Nieuws

Asscher: ongerijmdheden in onderzoek Turkse jongeren

Asscher wil diepgravend onderzoek naar beweegredenen jongeren

Het onderzoek naar de steun onder Turkse jongeren voor IS roept bij minister Asscher veel vragen op. Dat zei hij bij een bezoek aan een Turkse moskee in IJmuiden.

Onderzoeksbureau Motivaction concludeert in een onderzoek in opdracht van het multiculturele instituut Forum dat Turkse jongeren massaal achter IS staan. Ze vinden Syrië-gangers helden, maar zijn tegelijkertijd voor democratie en tegen de stichting van een kalifaat.

Diepgravend

Asscher noemt dat ongerijmdheden en wil een diepgravend onderzoek naar de beweegredenen van de jongeren, waarbij doorgevraagd kan worden.

Bij zijn bezoek aan de Kuba-moskee heeft de minister naar eigen zeggen niemand getroffen die jihadstrijders steunt. "Iedereen walgt hier unaniem van IS."

Forum zegt achter het onderzoek van Motivaction te staan. Volgens een woordvoerder is het een helder verhaal en een representatief onderzoek. Motivaction baseert de conclusies op een peiling onder 300 Turkse en 404 Marokkaanse panelleden en Turken en Marokkanen die op straat zijn aangesproken.

Het bureau stelt dat het representatief is, maar dat het onderzoek alleen een indicatie geeft. "Als we meer duiding willen bij deze uitkomsten, dan is verdieping van het onderzoek noodzakelijk", meldt Motivaction.

Turkse media

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Asscher dat veel Turkse jongeren zich laten beïnvloeden door de manier waarop Turkse media berichten over het Midden-Oosten.

Turkse media zijn vaak negatief over de Koerden en de Syrische president Assad. IS voert strijd met die partijen.

Hoorzitting

De Tweede Kamer wil zelf ook onderzoek gaan doen naar de standpunten van de Turkse jongeren. CDA, SP en D66 deden dat voorstel tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Ze kregen steun van PvdA, ChristenUnie en VVD. De partijen denken in eerste instantie aan een hoorzitting, waarbij ook de onderzoekers uitleg kunnen geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl