Hans Vrakking, oud-hoofdofficier van justitie

Oosting gaf Vrakking gelijk, maar Teevendeal bleef toch fout

Op de dag dat politici in het kabinet, onder wie premier Rutte, zich moeten verantwoorden over hun optreden met betrekking tot de Teevendeal, begon oud-hoofdofficier van Justitie Hans Vrakking een tegenoffensief. Hij zette vanochtend in de krant en op radio en tv de onderzoekscommissie-Oosting, die de Teevendeal beoordeelde, weg als suggestief.

Vrakking, destijds medeverantwoordelijk voor de overeenkomst met drugscrimineel Cees H., zei onder meer in het NOS Radio 1 Journaal: "Toen ik als getuige bij de commissie binnenkwam, kon ik aan de hand van de vragen merken dat er een beeld was van: is er wel een deal gesloten en hebben ze niet zitten klunzen daar met z'n allen?"

Opvallend

De aanval op de commissie-Oosting is op zijn minst opvallend, omdat Vrakking in het rapport van de commissie gelijk krijgt. Wij geloven Vrakking op zijn woord als hij zegt dat de deal om informatie ging, was het oordeel. Desondanks is de deal fout, concludeerde Oosting.

Vrakking zei tegen de commissie dat de deal met Cees H. ging om informatie over criminele activiteiten. "Maar om hoeveel informatie of om welke informatie dat ging, deed er niet toe", zegt Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan. "Deze deal was hoe dan ook fout, zegt de commissie, want die informatie kan nooit goedpraten dat je een crimineel in plaats van armer rijker maakt."

"Natuurlijk had je in de vorige eeuw bijzondere deals met criminelen, maar dat waren kroongetuigen, mensen die in de rechtszaal andere boeven beschuldigen, waardoor mensen veroordeeld worden. Het probleem bij deze deal met Cees H. is dat er helemaal niets verifieerbaars is."

Expliciet verboden

"Dat kan soms, dat iemand informatie heeft en daarvoor een paar duizend euro krijgt, maar in dit verhaal is Cees H. miljoenen rijker geworden en daarnaast, in een parallelle schikking, is er informatie, die al dan niet gegeven zou zijn, uitgewisseld tegen gratie. En dat laatste was door de minister expliciet verboden."

Vrakking zegt dat alles is overlegd met het college van procureurs-generaal, maar volgens Haan is dat feitelijk onjuist. "De belangrijkste kritiek van de commissie-Oosting is nu juist dat men zich niet aan de afspraken heeft gehouden: ondanks een verbod van de minister, dat er geen informatie mocht worden uitgewisseld tegen gratie, is dat wel gebeurd en ondanks een aanwijzing van het college van procureurs om bijvoorbeeld ook de Belastingdienst te betrekken bij de deal, is dat nou precies niet gebeurd."

Kamerdebat

Ook de Tweede Kamer heeft er nog veel vragen over en vanmiddag moeten premier Rutte en minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff, allemaal VVD, uitleg geven over hun rol. De verwachting is dat het een pittig debat wordt, omdat de oppositie de houding van Rutte tot nu toe te luchtig vindt.

Volg het debat in de Tweede Kamer vanaf 14.00 uur live via NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl