Nieuwsuur
AFP

De Britten en de Amerikanen gaan er steeds meer vanuit dat de Russische Airbus boven de Sinaï is neergestort door een bomaanslag. Egypte en Rusland willen eerste de resultaten van het lopende onderzoek afwachten.

In Nieuwsuur een gesprek met correspondent David Jan Godfroid in Moskou. 

Wat deed de Russische Airbus neerstorten?

Zaterdag stortte het vliegtuig van de Russische chartermaatschappij Kogalimavia/Metrojet niet lang na vertrek uit de badplaats Sharm-el-Sheikh neer in de Sinaïwoestijn. Alle 224 inzittenden, onder wie 25 kinderen en zeven bemanningsleden, kwamen om het leven. 

Volgens de Britse premier David Cameron zijn er steeds meer aanwijzingen dat in het toestel een bom is geplaatst, waarschijnlijk door aanhangers van IS. Hij baseert zich onder meer op informatie van de veiligheidsdiensten.

Cameron: waarschijnlijk is het toestel neergehaald door een bom

Voorbarig

Cameron sprak vandaag met de Egyptische president Sisi in Londen over de vliegtuigcrash. Sisi is niet blij met de voorlopige conclusie van de Britse premier. Hij vindt dat Cameron eerst de resultaten van het lopende onderzoek moet afwachten.

Ook Rusland noemt conclusies over de vliegramp voorbarig en wil wachten op de uitkomst van het officiële onderzoek. Volgens de Russische regering is elke theorie over de ramp gestoeld op speculatie. 

Bom aan boord

Het Witte Huis zegt dat een aanslag op de Airbus tot de mogelijkheden behoord. Bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten spraken eerder stelliger over de mogelijkheid van een bom aan boord. "We hebben een sterk vermoeden dat er een explosief is gestopt in de bagage of elders in het vliegtuig", zei de bron tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. 

CNN: aanwijzingen voor bom in ramptoestel

Rusland en Egypte doen samen onderzoek naar oorzaak van de vliegramp. Vrij snel na de crash vonden bergingswerkers de twee zwarte dozen van het neergestorte toestel. De recorder met gesprekken uit de cockpit is gedeeltelijk beschadigd, waardoor het lastig wordt om die gesprekken te reconstrueren, aldus het Egyptische ministerie van Verkeer.

STER reclame