Reconstructie van dagenlang speculeren over Russische rampvlucht
Er is veel onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp met het neergestorte Russische vliegtuig in Egypte. Alle 224 inzittenden kwamen zaterdag om het leven.
De afgelopen dagen buitelden de theorieën over elkaar heen. Nu lijkt het meest waarschijnlijke scenario van de crash een bom die aan boord van het toestel was. Maar welke mogelijkheden hebben de afgelopen dagen de ronde gedaan? Een overzicht.
Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia/Metrojet stijgt zaterdag op in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Na 23 minuten valt het contact met de luchtverkeersleiding weg. Even later stort het toestel neer in de Egyptische Sinaï-woestijn. Het vliegtuig is in tweeën gebroken, de wrakstukken liggen verspreid over een gebied van 20 vierkante kilometer.
In eerste instantie melden de Egyptenaren dat de piloot kort na de start toestemming heeft gevraagd om weer te landen omdat het toestel technische problemen had. Het vliegtuig verliest snel hoogte, voordat het van de radar verdwijnt. Ook wordt gezegd dat het in het gebied slecht weer zou zijn geweest.
Terreurorganisatie Islamitische Staat komt in de loop van de dag met een verklaring waarin ze claimen het vliegtuig te hebben neergeschoten. "Ze zijn allemaal gedood, godzijdank", staat in de verklaring.
Bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdienst zeggen al snel dat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat het toestel boven de Sinaï is neergeschoten. Ook de Russische minister van Transport Sokolov zegt dat "berichten dat terroristen met luchtdoelraketten het vliegtuig hebben neergehaald, niet kunnen kloppen". Het toestel zou te hoog hebben gevlogen om geraakt te kunnen worden door een raket die vanaf de schouder is afgevuurd.
Ook komen er berichten naar buiten dat luchtvaartmaatschappij Kogalimavia/Metrojet bij controles de veiligheidsvoorschriften zou hebben overtreden.
De Egyptische minister van Luchtvaart zegt een dag na het ongeluk dat er geen enkele aanwijzing is voor problemen aan boord van het toestel. Het Russische vliegtuig heeft geen SOS-signaal uitgezonden voordat het contact met de verkeersleiding wordt verbroken.
Een Russische luchtvaartdeskundige maakt na een eerste onderzoek bekend dat de Airbus A321 in de lucht al in tweeën is gebroken. Dat het toestel in tweeën is gebroken, was al meteen bekend. Dat dat in de lucht zou zijn gebeurd, is nieuw.
De Russische chartermaatschappij Kogalimavia/Metrojet zegt dat er geen technische mankementen waren aan het vliegtuig. Op 26 oktober is de Airbus nog gecontroleerd, stellen zij. De maatschappij sluit ook uit dat de bemanning een fout heeft gemaakt. De oorzaak moet iets van buitenaf zijn, zegt een topman.
Lichtflits
Beelden van een Amerikaanse satelliet boven de Sinaï tonen een lichtflits op het moment dat zaterdag het vliegtuig neerstort. Op basis van de beelden is niet te zeggen wat er is gebeurd. Het kan zijn dat de brandstoftank ontplofte of een motor in brand vloog, maar er kan ook een bom aan boord van het vliegtuig zijn geweest.
De beelden zijn gemaakt met een infraroodcamera. Uit die beelden blijkt ook dat er geen raket is afgevuurd vanaf de grond. De hittesporen van een dergelijk wapen zouden door de camera zijn opgepikt.
Uit gegevens van de zwarte doos blijkt dat de piloten niet zagen aankomen dat er iets mis zou gaan, meldt het Russische persbureau Interfax. Zij beweren transcripties van de geluidsopnames te hebben ingezien. Het nieuws is in lijn met de lezing van een Egyptische minister eerder.
Een anonieme bron van persbureau Interfax zegt wel dat er vlak voor het toestel van de radar verdween "ongebruikelijke geluiden" te horen waren.
Ondertussen wordt via de officiële Egyptische kanalen gemeld dat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp moeizaam verloopt. Een van de zwarte dozen is beschadigd.
Bom aan boord
Een nieuwe wending in het verhaal: een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten zegt dat het Russische vliegtuig een bom aan boord had. Andere bronnen binnen de Amerikaanse en Europese veiligheidsdiensten zeggen hetzelfde. De daders worden volgens CNN gezocht in de kringen van Islamitische Staat of een soortgelijke terreurorganisatie.
Rusland willen zich vooralsnog niet aansluiten bij de mogelijkheid van een aanslag. Zij roepen op om de resultaten van het officiële onderzoek af te wachten.