President Erdogan brengt zijn stem uit

Europa en Turkije kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar

De Turkse AK-partij heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de partij van president Recep Tayyip Erdogan een absolute meerderheid in het parlement. Dat betekent dat Erdogan alleen verder mag regeren.

Voor Europa kan dit grote gevolgen hebben. Onder Erdogan zijn de verhoudingen tussen Turkije en de EU de afgelopen jaren sterk verslechterd. Maar met de vluchtelingencrisis hebben Europa en Turkije elkaar nu harder nodig dan ooit.

Jan Eikelboom doet verslag vanuit Turkije. Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut, reageert in de studio.

Europa en Turkije kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar

Overwinning

Voor de tweede keer in vijf maanden gingen de Turken vandaag naar de stembus. Bij de vorige verkiezingen in juni kon er geen coalitie worden gevormd, daarom schreef president Erdogan nieuwe verkiezingen uit. De AK-partij van Erdogan bleef toen wel de grootste partij van het land, maar raakte de absolute meerderheid in het parlement kwijt.

Met de verkiezingen van vandaag probeerde Erdogan de verloren meerderheid terug te winnen om alleen verder te kunnen regeren. En dat is tegen de verwachtingen in dus gelukt. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft in een toespraak de verkiezingsoverwinning uitgeroepen.

Turkije gaat naar de stembus
De Turkse president Erdogan brengt zijn stem uit in Istanbul

Vluchtelingencrisis

Wat betekent deze verkiezingsuitslag voor de relatie tussen Turkije en Europa? De verhoudingen zijn de afgelopen jaren verzuurd en de gesprekken over een EU-lidmaatschap van Turkije zitten in het slop. Tegelijkertijd hebben Europa en Turkije elkaar meer nodig dan ooit nu de vluchtelingencrisis uit de hand loopt.

In Turkije wonen naar schatting 2 miljoen Syrische vluchtelingen. Met miljarden euro's en beloftes over het afschaffen van de visumplicht probeert Europa Turkije ertoe te bewegen de vluchtelingen in eigen land te houden. Ook probeert Europa het land te paaien door de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap weer op te starten.

Maar het is de vraag of er vanuit de Turkse bevolking nog belangstelling is voor toetreding tot de EU. De verkiezingen van vandaag draaiden voor de Turken vooral om Erdogan, de Koerden en de oorlog in Syrië. De Europese Unie was als thema opvallend afwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl