Erdogan als Sultan. Veel Turken zien hem graag als een nog machtiger president

Turkije is verdeelder dan ooit

Een paar weken geleden kwam Turkije nog vooral positief in het nieuws vanwege het enorme aantal vluchtelingen dat het opvangt uit Syrië: zo'n twee miljoen. De laatste dagen gaat het in het Westen vooral over de dictatoriale neigingen van president Erdogan.

Woensdag viel de Turkse politie binnen op vijf redacties van kritische radio- en tv-stations, kranten en websites in Istanbul. Tientallen sympathisanten van de media werden op straat door de politie met een waterkanon uit elkaar gejaagd. De redacties werden gisteren al onder overheidstoezicht geplaatst. Kritische journalisten worden ontslagen.

Verslaggever Jan Eikelboom is in de Turkse hoofdstad Ankara om de stemming te peilen, onder meer op de plek waar onlangs een enorme aanslag was.

Turkije is verdeelder dan ooit

Zondag zijn in Turkije parlementsverkiezingen. Die zijn nodig omdat er na de verkiezingen in juni geen coalitie gevormd kon worden. De AKP van president Erdogan bleef toen wel de grootste partij van het land, maar raakte de absolute meerderheid in het parlement kwijt. Zondag hoopt de AK-partij die weer terug te winnen.

Dictator?

Recep Tayyip Erdogan, die vorig jaar tot president werd gekozen toen zijn termijnen als premier erop zaten, wil van het parlementaire systeem in Turkije een presidentieel systeem maken. Dan zou hij nog tot 2023 de machtigste man van het land zijn.

De invallen bij de media zijn voor het Westen een bewijs dat Erdogan een dictator is. Hij heeft immers geen respect voor democratische waarden. "Maar als hij dictator was, had u die vraag niet kunnen stellen", zegt iedere AK-aanhanger bij de moskee in Ankara tegen Eikelboom. Het is hetzelfde wat Erdogan zegt.

President Erdogan bij een speech in het Turkse parlement (oktober 2014)

Ondertussen voert hij met het Turkse leger de strijd tegen de Koerdische PKK op. In en rond de stad Diyarbakir is het geweld opgelaaid.

Averechtse tactiek

In juni verloor Erdogan zijn meerderheid vooral door de opkomst van de Democratische Volkspartij HDP. Deze linkse, van oorsprong Koerdische politieke beweging, haalde de kiesdrempel van 10 procent. En niet alleen Koerden stemden op die partij.

Het is nu de vraag of de harde opstelling van de president de AK-partij aantrekkelijker maakt voor Turken die eerder niet op hem stemden. Volgens de opiniepeilingen lijkt hij met die taktiek geen meerderheid achter zich te krijgen. De autoritaire trekjes van Erdogan keren zich tegen hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl